Avantajele costumului bespoke

Avantajele costumului bespoke
Costumul bespoke este de fapt un costum realizat la comanda, dupa masuratori, alegerea materialului si a croielii, toate personalizate dupa dorinta clientului. Denumirea bespoke vine de la “to be spoken for” si se refera la faptul ca toate detaliile se pot discuta.

Ce este costumul bespoke?

Daca ar fi sa raspundem cat mai simplu la intrebarea “ce este costumul bespoke?” , am spune ca este garantia ca vei obtine cel mai bun costum posibil. El se creaza de la zero, poate avea orice forma, se poate utiliza orice material si, de obicei, este lucrat complet manual de catre doi sau trei croitori.

Procesul de realizarea a unui costum bespoke

Procesul incepe cu o discutie initiala cu privire la nevoile personale: ce tip de costum doresti, ce stil si material sa sa foloseasca, in ce fel si la ce ocazii va fi purtat, etc.

Dupa care croitorul face masuratorile necesare, acestea fiind foarte detaliate si subtile. Ele tin cont de aspecte ale posturii, de forma corpului si alte detalii pe care doar un ochi experimentat le-ar putea observa.

Dupa aceste masuratori se realizeaza un tipar pe hartie si, pe baza tiparului, se croieste materialul ales de client. Pe parcursul mai multor intalniri se fac ajustarile sau fitingurile necesare, produsul fiind perfectionat pana la obtinerea formei finale ideale.

Avantajele unui costum bespoke

Fata de costumul cumparat de-a gata, costumul bespoke are cateva avantaje de care merita sa tii cont:

  • Ti se potriveste perfect. In mod clar, cel mai mare avantaj al unui costum personalizat dupa formele si postura ta este acela ca ti se potriveste ca o… manusa! El cade perfect pe umeri, iti pune in evidenta curbura spatelui si are o forma magulitoare de la umar pana in talie. De asemenea, este confortabil si iti permite sa te misti in mod natural, fara sa te tina la incheieturi, la umeri sau la spate.
  • Este un costum longeviv. Atentia la detalii, croiala captuselii, a benzii din talie, cusatura buzunarelor, a butonierelor si a nasturilor – toate garanteaza faptul ca un costum bespoke are o viata mai lunga decat unul cumparat de-a gata.
  • Poti alege tot – material, croiala, model, cusaturi, etc. Se poate spune ca un costum bespoke iti ofera sansa controlului total si iti da sansa de a crea de la zero un costum cu adevarat individual, nu doar in forma, ci si material, detalii si finisaje. Imaginatia ta este singura care te poate limita, iar un croitor bun se va folosi de experienta si simtul stilului pentru a te ghida in alegerile facute.

Alte aspecte legate de costumul bespoke

Daca ai decis sa beneficiezi de toate avantajele unui costum bespoke, este bine sa stii ca el mai implica si alte aspecte:

  • Este nevoie de timp pentru realizarea lui. De obicei, primul costum bespoke necesita cel putin trei intalniri, uneori la cate o saptamana distanta intre ele, asa ca este nevoie de timp.
  • Sa nu te astepti sa fie perfect de la prima proba. Exista persoane care cred ca daca au ales un costum bespoke, el va fi perfect inca de la prima proba, acest lucru intamplandu-se de fapt, abia la a doua sau chiar a treia intalnire.
  • Va fi distractiv sa iti exersezi creativitatea si sa iti creezi costumul perfect personalizat, dar sa stii ca moda se poate schimba in urmatoarele sase luni, asa ca mai bine pastrezi liniile clasice care nu se demodeaza niciodata.
Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply