CAT DE IMPORTANT ESTE SAGEACUL LA O CASA

Sageac acoperis

Cand mergem cu masina prin diverse localitati, primul lucru pe care il vedem uitandu-ne la casele de pe marginea drumului, este zona de inchidere a streasini. Orice acoperis in panta, care iese din planul fatadei cladirii, se evidentiaza prin intermediul sistemului de jgheaburi si burlane, al paziei si al sageacului.

In functie de zona geografica si de traditiile arhitecturale locale, pazia si sageacul sunt realizate din lemn si sunt impodobite cu decoratiuni specifice zonei. Fiind primele elemente care ies in evidenta la o casa, acestea demonstreaza atentia propietarului la detalii si determina aspectul ingrijit al casei. De acest aspect trebuie sa tinem cont cand facem o renovare de acoperis sau cand ne construim o noua locuinta.

Putem spune ca sageacul are practic doua funcții:

  • Estetică – tine de personalitatea propietarului sau cea a arhitectului care a proiectat casa; aceasta se materializeaza prin acoperirea capriorilor din capatul streasinii cu pazie din lemn, prelucrata cu decoratiuni, si inchiderea planului orizontal de sub streasina cu sageac din lemn, in portiunea dintre spatele paziei si fatada cladirii.
  • Tehnologică – inchiderea planului sarpantei  cu efect direct de protectie a sarpantei acoperisuluisi constructiei, in caz de zapada, infiltratii cauzate de ploi, vanturi puternice, pierderi importante de caldura din interior, etc.

Sageacul ca partea integranta a acoperișului

Putem spune ca sageacul este o parte integranta a acoperișului, avand un rol important in inchiderea sarpantei (suportul din dulgherie din lemn a invelitorii) si a invelitorii casei tale.

Protejarea sageacului prin aplicarea lacurilor speciale

Conform traditiei, pazia si sageacul sunt executate din lemn. Inainte de montare sau la renovarea acoperisului, lemnul trebuie sa fie tratat hidrofug. Se aplica un grund de impregnare incolor care patrunde adanc in fibra lemnoasa si protejeaza lemnul impotriva petelor albastre si a ciupercilor, dupa care se aplica un lac pe baza de rasina sintetica in solvent organic care protejeaza eficient lemnul impotriva radiatiilor UV, a intemperiilor si a daunatorilor lemnului. Acest tratament asigura o protectie de pana la 8 ani.

Pentru a avea un aspect placut inainte de aplicarea tratamentului de protectie,  suprafetele se vor slefui, se vor curata de praf si de resturi de lemn, dupa care se aplica prin pensulare sau cu trafaletul baza si lacul de la Sadolin, folosind o culoare care se potriveste cu invelitoarea, jgheaburile si burlanele, precum si cu dulgheria din lemn a ferestrelor si vopseleua decorativa de pe casa.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply