Ce sa alegeti dintre aur alb si platina?

Una dintre cele mai frecvente dileme cu care se confrunta oamenii atunci cand cumpara un inel sau alte bijuterii de la o casa de amanet online, este legata de metalul din care ar trebui sa fie facuta bijuteria.

Aceasta intrebare este deosebit de relevanta atunci cand alegeti un metal pentru setarea piesei, care trebuie sa va pastreze pietrele pretioase in siguranta. Atunci cand fac aceasta alegere, oamenii dezbat adesea intre platina si aur alb.

Sa vedem cum se compara platina si aurul alb si care sunt avantajele si dezavantajele lor atunci cand sunt utilizate in inele si alte bijuterii.

Platina este un metal pretios care este relativ maleabil si greu. Este unul dintre cele mai scumpe metale dintre toate cele folosite la fabricarea bijuteriilor, iar inelele din platina costa semnificativ mai mult decat cele din aur. Platina este de asemenea, rezistenta la coroziune.

Aurul alb este mult mai ieftin decat platina. Este confectionat din aur galben amestecat cu alte metale pentru a intari aliajul rezultat, si a-i da o culoare alba. Majoritatea aurului galben este acoperit cu placare cu rodiu, ceea ce face ca aurul galben sa devina aur alb.

Durabilitate: Cum se compara Platina cu aurul alb?

Platina este unul dintre cele mai durabile metale pe care le puteti alege pentru un inel. In timp ce se zgarie, platina nu se uzeaza si nu se erodeaza in timp, la fel de usor ca aurul. Desi platina se poate indoi, este mai greu de rupt, iar aceasta calitate o face o alegere foarte buna.

Aurul alb este de asemenea destul de durabil, dar duritatea acestuia depinde de karatul sau. Desi articolele cu karat mare au tendinta sa fie mai moi din cauza continutului mai mare de aur, acest lucru este oarecum compensat de aurul placat cu rodiu. Stratul superior de rodiu face aurul alb mai dur si mai rezistent.

Cu toate acestea, retineti ca, desi un prong de platina poate fi mai usor de indoit in functie de continutul aliajului, un prong de aur alb poate fi mai fragil si mai usor de rupt. Este demn de remarcat faptul ca aurul alb isi va pierde placarea cu rodiu in timp si va trebui replicat.

In plus, aurul alb este mai vulnerabil la eroziunea cauzata de substantele chimice casnice precum clorul. Platina, pe de alta parte, nu are astfel de probleme.

Platina este mai moale, dar mai puternica. Daca alegeti bijuteria din platina, structura inelului dvs. va fi mai robusta, iar partile sale, precum prongurile, nu vor fi usor de rupt. Alegeti platina pentru inele pe care le veti purta des. In timp ce platina se va zgaria, acele zgarieturi nu au ca rezultat pierderea metalului.

Alege aur alb daca vreti sa economisiti niste bani, mai ales daca credeti ca inelul dvs. nu va fi expus la mult stres, poate fi o optiune. Daca pretul este o consideratie importanta, atunci alegeti aur alb pentru un inel pe care nu il veti purta foarte des.

Platina vs. aur alb: alergii

Platina este hipoalergenica, ceea ce inseamna ca nu va va produce eruptii cutanate sau iritatii ale pielii. Este adevarat ca unele aliaje de platina pot contine nichel, la care unii oameni sunt alergici, dar continutul de nichel din aceste aliaje este atat de scazut incat este foarte putin probabil sa provoace o alergie.

Aliajele de aur alb pot contine uneori nichel intr-o concentratie suficient de mare pentru a provoca eruptii cutanate. Cu toate acestea, daca inelul este placat cu rodiu, placarea va impiedica nichelul sa intre in contact cu pielea.

Problemele incep sa apara cand rodiul se uzeaza si stratul care contine nichel este expus. Intr-un astfel de caz, va trebui sa placati piesa cat mai curand posibil.

Prin urmare, daca sunteti ingrijorat de alergii, atunci puteti alege un inel de platina sau puteti merge cu un inel de aur alb care nu contine nichel.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply