Ce trebuie sa stiti despre carbohidrati

Ce trebuie sa stiti despre carbohidrati
Carbohidratii sau zaharidele sunt biomolecule. Cele patru clase majore de biomolecule sunt carbohidrati, proteine, nucleotide si lipide. Carbohidratii sunt cei mai abundenti dintre cei patru si sunt cunoscuti si sub denumirea de zaharide. Sunt o sursa majora de hrana si o forma cheie de energie pentru majoritatea organismelor.

Carbohidratii au mai multe roluri in organismele vii, inclusiv transportul energetic. De asemenea, sunt componente structurale ale plantelor si insectelor. Derivatii de carbohidrati sunt implicati in reproducere, sistemul imunitar, dezvoltarea bolilor si coagularea sangelui.

  • Acestia sunt compusi din atomi de carbon, hidrogen si oxigen, iar doi compusi de baza alcatuiesc carbohidratii:
  • Aldehidele: Acestea sunt atomi de carbon si oxigen cu legatura dubla, plus un atom de hidrogen.
  • Cetonele: Acestea sunt atomi de carbon si oxigen cu legatura dubla, plus doi atomi de carbon suplimentari.

Carbohidratii se pot combina impreuna pentru a forma polimeri, sau lanturi. Acesti polimeri pot functiona ca:

  • molecule de depozitare a alimentelor pe termen lung;
  • membrane de protectie pentru organisme si celule;
  • principalul suport structural pentru plante.

Majoritatea materiilor organice de pe Pamant sunt formate din carbohidrati. Sunt implicati in multe aspecte ale vietii.

Tipuri de carbohidrati

Exista diferite tipuri de carbohidrati. Acestea includ monosacharide, dizaharide si polizaharide.

Monozaharide

Aceasta este cea mai mica unitate posibila de zahar. Exemple includ glucoza, galactoza sau fructoza. Glucoza este o sursa majora de energie pentru o celula. „Zaharul din sange” inseamna „glucoza in sange”.

Dizaharide

Dizaharidele sunt doua molecule monosacharide legate intre ele, de exemplu, lactoza, maltoza si zaharoza. Legand o molecula de glucoza cu o molecula de galactoza produce lactoza. Lactoza este frecvent intalnita in lapte.

Legand o molecula de glucoza cu o molecula de fructoza, produce o molecula de zaharoza. Sucroza se gaseste in zaharul de masa. Deseori rezulta din fotosinteza, cand lumina soarelui absorbita de clorofila reactioneaza cu alti compusi din plante.

Polizaharidele

Diferite polizaharide actioneaza ca depozite alimentare in plante si animale. De asemenea, joaca un rol structural in peretele celulelor plantei si scheletul exterior dur al insectelor. Polizaharidele sunt un lant de doua sau mai multe monosacharide. Lantul poate fi:

  • ramificat, astfel incat molecula sa arate ca un copac cu ramuri si crengi;
  • de neegalat, unde molecula este o linie dreapta.

Lanturile de molecule polizaharidice pot consta din sute sau mii de monosacharide. Glicogenul este un polizaharid pe care oamenii si animalele il depoziteaza in ficat si muschi. Amidonul este polimer de glucoza care sunt alcatuit din amiloza si amilopectina. Surse bogate includ cartofi, orez si grau. Amidonul nu este solubil in apa. Oamenii si animalele le digera folosind enzime amilaza.

Celuloza

Celuloza este unul dintre constituentii structurali principali ai plantelor. Lemnul, hartia si bumbacul sunt fabricate cel mai mult din celuloza.

Carbohidrati simpli si complexi

Este posibil sa fi auzit despre carbohidrati simpli si complexi atunci cand ati fost la un nutritionist Cluj. Monozaharidele si dizaharidele sunt carbohidrati simpli, iar polizaharidele sunt complexe.

Carbohidratii simpli sunt zaharuri. Ele constau doar dintr-una sau doua molecule. Eu furnizeaza o sursa rapida de energie, dar consumatorul se simte curand din nou flamand. Exemple includ paine alba, zaharuri si bomboane.

Carbohidratii complecsi constau din lanturi lungi de molecule de zahar. Integrele si alimentele care isi pastreaza inca fibra sunt carbohidrati complexi. Acestea tind sa te umple mai mult timp si sunt considerate mai sanatoase, deoarece contin mai multe vitamine, minerale si fibre. Exemple includ fructe, legume, leguminoase si paste integrale.

Nutritie

Painea, pastele, fasolea, cartofii, taratele, orezul si cerealele sunt alimente bogate in carbohidrati, iar un nutrititionist Cluj va va aduce acest lucru la cunostinte. Majoritatea alimentelor bogate in carbohidrati au un continut ridicat de amidon. Carbohidratii sunt cea mai comuna sursa de energie pentru majoritatea organismelor, inclusiv pentru oameni.

Ne-am putea obtine toata energia din grasimi si proteine ​​daca ar trebui. Un gram de carbohidrati contine aproximativ 4 kilocalorii (kcal), aceeasi cantitate ca si proteine. Un gram de grasime contine aproximativ 9 kcal.

Cu toate acestea, carbohidratii au alte functii importante:

  • creierul are nevoie de carbohidrati, in special de glucoza, deoarece neuronii nu pot arde grasime;
  • fibra dietetica este formata din polizaharide pe care organismul nostru nu le digera.

Dieta bogata in carbohidrati sau cu continut scazut de carbohidrati?

La fiecare doua decenii apare o „descoperire”, iar oamenilor li se recomanda „sa evite toate grasimile” sau „sa evite carbohidratii”.Carbohidratii au fost si vor continua sa fie o parte esentiala a oricarei cerinte alimentare uman

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply