3 aspecte carora trebuie sa acorzi atentie inainte de a face si edita fotografii cu smartphone-ul

3 aspecte carora trebuie sa acorzi atentie inainte de a face si edita fotografii cu smartphone-ulFaci fotografii cu telefonul mobil ca un profesionist? Posibil, caci camerele moderne pentru smartphone fac deja fotografii de buna calitate. Insa, pentru a te asigura ca obtii fotografii cu telefoane mobile foarte bune, sunt rezumate cateva sfaturi si explicatii pentru setarile individuale.

Iar daca ti se pare ca este o anumita problema, poti apela la sfaturile unui specialist in reparatii telefoane, care te poate indruma foarte bine.

Este de remarcat, de exemplu, ca multe smartphone-uri au inca un zoom digital si nu un zoom optic. In timp ce obiectivul zoom al unei camere „normale” aduce „un obiect indepartat si face inca o fotografie clara datorita zoomului optic, sectiunea de imagine este marita pur si simplu cu zoom digital. 

Calitatea sufera si subiectul poate deveni pixelat. Aici este mai bine sa te apropii de subiectul fotografiei. Cu toate acestea, multe smartphone-uri noi au doua sau mai multe camere si, de exemplu, un unghi larg si un teleobiectiv.

Si unele camere din aceste noi telefoane mobile ofera deja diverse optiuni de zoom.  Inainte de a cumpara un dispozitiv nou, merita, prin urmare, sa te uiti la ceea ce doresti sa fotografiezi si sa afli mai multe despre camerele de pe smartphone-ul tau.

Compozitia potrivita

Inainte de a incepe sa creezi imaginea, merita sa te familiarizezi cu setarile camerei propriului telefon mobil. Unde poate fi dezactivat blitul? Ce functii sunt disponibile? Ce setari manuale poti face?

Este important sa te gandesti la compozitia imaginii, astfel incat motivul sa fie la fel de atragator ca atunci cand a fost descoperit. Uneori, fundalul mare si uluitor – poate fi Marele Canion sau o scena de strada din orasul tau natal – devine mai bun daca este setat in raport cu (dimensiunea) un obiect din prim-plan.

Sa fie lumina!

Un portret la lumina lumanarilor are lumina calda, in timp ce o camera de birou cu plafoane de neon produce lumina destul de rece. O imagine care este iluminata uniform in toate zonele imaginii poate fi uneori mai putin interesanta decat una cu zone luminoase si intunecate – adica lumina si umbra. Si totusi, de multe ori nu te gandesti prea mult la conditiile de iluminare atunci cand faci fotografii cu smartphone-ul tau.

Practic, dimineata si seara lumina soarelui este mai „moale” decat la pranz. Chiar daca iti place sa vezi soarele, ar trebui sa eviti sa faci portrete in lumina puternica a soarelui. Acest lucru poate arunca umbre aspre, iar modelul este adesea tentat sa inchida ochii. In schimb, alege un alt moment al zilei sau mergi la un loc la umbra.

O amiaza insorita, fara nori, este, de asemenea, destul de nepotrivita pentru fotografii de peisaj sau arhitectura. Pe de alta parte, intr-o zi innorata, lumina este neutra si blanda.

Formatul potrivit: Raw sau JPEG?

Ceea ce se aplica camerelor „mari”, desigur, se aplica si fotografiilor pe smartphone. Daca faci fotografii in format brut in loc de JPEG, poti edita mai tarziu fotografiile mai bine. Deoarece mai multe informatii despre imagine pot fi salvate atunci cand inregistrezi in format brut.

De exemplu, gama dinamica poate fi utilizata mai bine, iar luminozitatea imaginii sau temperatura culorii pot fi corectate fara pierderi in post-procesare. Acum vine problema: pentru a fi stocate mai multe informatii despre imagine, acestea necesita si mai mult spatiu de stocare.

Asadar, realizarea de fotografii in format brut este mai utila pentru cei care doresc cu adevarat sa editeze apoi imaginile telefonului mobil. Acest lucru functioneaza deja bine pe smartphone

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply