Am sindromul de tunel carpian?

Eşti destul de sigur că se întâmplă ceva cu mâinile tale. Vârfurile degetelor îți sunt atât de amorțite încât nu simți nasturii de la cămașă când încerci să te îmbraci. Mâna te furnică atunci când trimiți un text rapid pe telefon. Și când ţii strâns volanul în trafic în timpul orelor de vârf, se simte ca un șoc electric care pornește de la încheietura mâinii și călătorește pe braț.

Mulți adulți au probleme cu mâinile și încheieturile mâinilor. Una dintre cele mai frecvente probleme este sindromul de tunel carpian, o afecțiune de care suferă aproximativ 4% din populație.

Ce este sindromul de tunel carpian?

Sindromul de tunel carpian apare atunci când presiunea asupra nervului median de la încheietura mâinii provoacă amorțeală, furnicături și durere la nivelul mâinii.

Deci de ce se numește sindrom de tunel carpian? Are de-a face cu locul în care apare presiunea sau strângerea nervului: în tunelul carpian de la încheietura mâinii. Tunelul carpian este un pasaj îngust înconjurat de oasele încheieturii mâinii. Este foarte îngust – aproximativ 2.5 cm lățime – iar prin el trec nervul median şi nouă tendoane. Deci, dacă există o inflamație la încheietura mâinii din orice motiv, aceasta poate cauza o presiune crescută asupra nervului median și poate duce la sindromul de tunel carpian.

Cine suferă de sindromul de tunel carpian?

Adesea avem tendinţa de a asocia sindromul de tunel carpian cu cei care lucrează la birou şi care folosesc tastatura toată ziua – și există ceva adevăr în asta. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, nu se poate identifica de ce cineva dezvoltă sindromul de tunel carpian.

Sindromul de tunel carpian poate rezulta din leziuni și alte afecțiuni medicale. De exemplu, multe gravide au sindromul de tunel carpian, cel mai probabil din cauza creșterii fluxului sanguin care are loc în timpul sarcinii.

Simptome comune ale sindromului de tunel carpian

Deoarece sindromul de tunel carpian este o problemă nervoasă, modificările de senzație sunt cele mai frecvente simptome. Dacă ai sindrom de tunel carpian, vei observa simptome la degetul mare și la degetul arătător, mijlociu sau inelar (nu la degetul mic). Cele mai frecvente simptome sunt:

Amorţeală. Este posibil să simți amorțeală în palmă sau în degete. În cazuri mai rare, îţi poţi simţi mâinile amorțite sau este posibil să nu poți face diferența dintre cald și rece.

Arsuri sau furnicături. Dacă ai sindromul de tunel carpian, se poate să simţi uneori ca şi când ai fi înţepat cu niște ace sau ca un șoc electric.

Amorțeală și furnicături care te trezesc din somn. Acesta este unul dintre cele mai comune și mai problematice simptome ale sindromului de tunel carpian.

Slăbirea strângerii mâinii. Ca urmare a slăbiciunii mâinii, poți scăpa lucrurile. Poate fi greu să ridici obiecte mici, să deschizi borcane sau să-ți închei nasturii.

Senzație care se extinde în sus pe braț. Dacă sindromul de tunel carpian este suficient de grav, îl poți simți în sus pe braț și la nivelul cotului, mai ales când ții ceva în mână.

Simptomele sindromului de tunel carpian încep de obicei treptat și adesea vin și pleacă, în funcție de cât de mult foloseşti mâinile. Cel mai adesea, oamenii observă pentru prima dată sindromul de tunel carpian noaptea, după o zi lungă de folosire a mâinilor.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply