Calciul din arterele coronare poate fruniza informatii despre sanatatea inimii

Calciul din arterele coronare poate fruniza informatii despre sanatatea inimii
Bolile de inima sunt printre primele cauze de deces din intreaga lume, iar posibilitatea de a identifica la timp persoanele care prezinta riscuri este o problema cruciala si de interes public. Se pare ca o modalitate noua pentru a determina riscul aparitiei unei boli cardiace, a unui accident vascular cerebral sau a unui atac de cord este examinarea nivelului de calciu al arterei coronare (CAC).

Calciul si arteroscleroza

Calciul are mai multe roluri in organism, inclusiv mentinerea sanatatii oaselor. Cu toate acestea, el este prezent si in arterele coronare si poate duce la acumulare de placi. In timp, aceste placi calcifiate pot provoca arteroscleroza sau ingustarea arterelor, ceea ce restrictioneaza fluxul de sange si aportul de oxigen la organele vitale, urmarea putand fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral.

Indicii ale pericolelor pentru sanatatea cardiovasculara

Pe langa nivelul de colesterol crscut – care poate indica faptul ca persoana este in pericol de a dezvolta afectiunii ale sistemului cardiovascular, nivelul de calciu poate fi si el un indicator.

Prin scanare se pot obtine numeroase imagini cu sectiunile inimii, iar medicii pot vedea petele de calciu. Valorile tind sa varieze de la 0 la cca 400. Cu cat valoarea este mai mare, cu atat creste si riscul de a dezvolta afectiunui cardiovasculare.

Anomalii cardiace

Pentru a studia legatura dintre CAC si structura cardiaca, oamenii de stiinta au folosit datele de la 2500 de persoane cu varsta medie de 50 de ani. Scopul a cestui studiu a fost acela de a identifica factorii de risc pentru bolile cardiovasculare in cazul persoanelor sub varsta mijlocie si au fost cautate anomaliile care nu provoaca simptome, dar cresc in timp riscul bolilor cardiace.

Cercetatorii au comparat rezultatele testelor din anii 15 si 25 ai perioadei de studiu, iar rezultatele au reliefat urmatoarele lucruri:

  • La 77% din participanti, CAC a avut un scor 0 in anul 15, iar in anul 25 procentul scazuse la 72%.
  • CAC era mai crescut in cazul persoanelor mai in varsta, al barbatilor, al fumatorilor – acestia avand totodata si nivelul de colesterol mai crescut si tensiunea arteriala sistolica mai mare.
  • Persoanele de varsta mijlocie care au vaut valori CAC mai mari au prezentat si o crestere cu 9% a volumului ventricului stang si cu 12% a masei acestuia. Cand ventriculul stang se schimba astfel, inima trebuie sa depuna efort mai mare pentru a pompa sangele, ceea ce duce la ingrosarea inimii si creste riscul de insuficienta cardiaca.

Concluzie

Pentru a finaliza studiul dintre calciu coronarian si sanatatea inimii, vor fi necesare cercetari suplimentare. Cu toate acestea, documentatia si studiile deja realizate despre relatia dintre CAC si factorii de risc de insuficienta cardiaca la o grupa de varsta mai tanara este semnificativa. Avand in vedere rata mortalitatii din cauze cardiace, acestea constatari sunt importante si ofera un bun punct de vedere: persoanele cu CAC scazut sunt mai putin susceptibile de a dezvolta probleme cardiovasculare in timp.

Pentru sanatatea inimii tale, controalele regulate in clinicile de specialitate sunt foarte importante. Acceseaza site-ul https://www.cardioclinic.ro si fa chiar acum o programare pentru un consult cardiac.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

code