Care este originea bradului de Craciun si semnificatia acestuia?

Care este originea bradului de Craciun si semnificatia acestuia

In primele zile ale lunii decembrie este obisnuit ca  in multe familii, sa se intalneasca pentru a pune bradul de Craciun, care se pastreaza pana la 6 ianuarie.

Una dintre cele mai comune traditii din intreaga lume la Craciun este de a decora bradul. Aceasta traditie este traita in toate partile lumii, desi in moduri diferite. Traditii, credinte, culori si alimente, totul se schimba in functie de locul in care te afli. Poti gasi brazi artificiali ieftini!

Dar ce semnificatie are bradul de Craciun?

Brad de Craciun

Originea bradului de Craciun dateaza din primele zile ale crestinismului, cand evanghelizeaza, si au ajuns in nordul Europei. Ei au vazut cum popoarele din nord au sarbatorit nasterea regelui Soarelui si fertilitatea, adica nasterea lui Frey.

Aceasta sarbatoare a fost facuta prin ornamentarea unui frasin, foarte abundent in nordul Europei. Data acestei sarbatori, coincidenta, parea sa coincida cu celebrarea Nasterii Crestine.

Cand s-a schimbat sensul acestui copac? se spune ca a fost Sfantul Bonifaciu, in jurul anului 740, cand a predicat pentru aceste tinuturi nordice, a vazut cum unele popoare au continuat cu inchinarea zeilor lor stravechi, asa ca a taiat copacul Yggdrasil cu un topor si l-a inlocuit cu un pin.

Semnificatia brazilor de Craciun

Pe 8 decembrie se obisnuieste in multe familii, sa se adune pentru a pune bradul de Craciun; aceasta data este aleasa pentru a fi Ziua Neprihanitei Zamisliri a Mariei. Ramane pana pe 6 ianuarie.

Semnificatia crestina

Bradul de Craciun pentru crestini simbolizeaza binele si raul, pomul fructifer interzis din care au mancat Adam si Eva, a carui consecinta a fost Pacatul Originar. Este pomul vietii, deoarece nu-si varsa frunzele. Plasarea de Craciun care simbolizeaza bucuria nasterii lui Hristos nu este altceva decat o aducere aminte a adevaratului sens al nasterii Sale, rascumparandu-ne de pacatul originar.

Primii copaci au fost brazii, si nu au  fost alesi la intamplare, ci pentru forma  triunghiulara, reprezentand Sfanta Treime,un triunghi simbolizat prin mere, lumanari si brad.

Stiri si traditie

Asa cum am mai spus, bradul de Craciun a aparut in tinuturile din nordul Europei, probabil in afara Germaniei. Dar nu exista date fiabile pana in 1605, data in care se stie ca a fost implantata si, prin urmare, este considerata ca fiind prima data cand a fost folosita pentru a reprezenta frigul Craciunului, raspandindu-se in restul lumii.

Semnificatia ornamentelor

Au inceput sa decoreze brazii cu lumanari si mere, dar incetul cu incetul s-a evoluat si  schimbat modul de decorare, astazi o facem cu globuri, lumini colorate, ghirlande.

Globuri sau sfere de Craciun: Globurile de Craciun semnifica si reprezinta harurile si virtutile pe care Dumnezeu le acorda oamenilor. Dupa fiecare culoare, ele au un sens: albastru inseamna pocainta, laude- aurii, multumiri – argint si cereri- rosii.

Steaua: cel mai important ornament al bradului este steaua pe care o punem in varf. Steaua simbolizeaza credinta si lumina pentru a ne ghida viata pe calea cea buna.

Panglici si ghirlande: este foarte comun sa inconjurati bradul cu panglica si ghirlande colorate. Cu ele simbolizam unirea familiei, a celor dragi.

Ingeri: uneori punem un inger pe brad, acestea servesc ca  si comunicare intre oameni si cer, inseamna si protectie, deci nu pot fi ratate.

Lumini albe sau colorate: Indiferent de culoare, conteaza doar ca luminile sa se aprinda si sa se stinga. Sensul  este foarte clar- pentru a ilumina calea credintei.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply