Ce diagnostic a primiv la 22 de ani Vanessa Youness Amal?

Ce diagnostic a primiv la 22 de ani Vanessa Youness Amal?
Toata lumea stie despre Vanessa Youness Amal ca a infiintat Clinica Youness, Fondul de investitii Youness si Fundatia Youness, sau ca a scris o carte, insa nu toata lumea cunoaste motivele acestor decizii.

Cand avea doar 22 de ani, a fost diagnosticata cu scleroza multipla. Scleroza multipla (SM) este o boala neuroinflamatoare care afecteaza mielina, o substanta care alcatuieste membrana (numita teaca de mielina) care se infasoara in jurul fibrelor nervoase (axoni). Axonii mielinizati sunt cunoscuti in mod obisnuit sub numele de substanta alba.

Cercetatorii ajuns la concluzia ca scleroza multipla afecteaza si corpurile celulelor nervoase, care se afla in materia cenusie a creierului, precum si axonii insisi in creier, maduva spinarii si nervul optic (nervul care are rolul de a transmite informatii vizuale de la ochi la creier). Odata cu evolutia bolii, cortexul creierului se micsoreaza (atrofie corticala).

Termenul de scleroza multipla face referire la zonele distinctive ale tesutului cicatricial (scleroza sau placi) care se vad in materia alba a persoanelor care au SM. Placile pot avea diferite dimensiuni, astfel ca pot fi la fel de mici ca un cap de ac sau de dimensiunea unei mingi de golf.

Medicii pot vedea aceste zone examinand creierul si maduva spinarii utilizand o scanare cerebrala numita imagistica prin rezonanta magnetica, sau pe scurt, RMN. In timp ce SM provoaca uneori dizabilitate severa, aceasta este doar rar fatala si majoritatea persoanelor cu SM au o speranta de viata normala.

Placile sau leziunile sunt rezultatul unui proces inflamator in creier care determina celulele sistemului imunitar sa atace mielina. Teaca de mielina ajuta la accelerarea impulsurilor nervoase care calatoresc in sistemul nervos. Axonii sunt, de asemenea, deteriorati in SM, desi nu la fel de extensiv, sau la inceputul bolii, ca mielina.

In conditii normale, celulele sistemului imunitar calatoresc in si in afara creierului care patruleaza pentru agenti infectiosi (virusuri, de exemplu) sau celule nesanatoase. Aceasta se numeste functia de „supraveghere” a sistemului imunitar.

De obicei, celulele de supraveghere nu vor intra in actiune decat daca recunosc un agent infectios sau celule nesanatoase. Cand o fac, produc substante pentru a opri agentul infectios. Daca intalnesc celule nesanatoase, fie le omoara direct, fie curata zona care moare si produc substante care promoveaza vindecarea si repararea printre celulele ramase.

Cercetatorii au observat ca celulele imune se comporta diferit in creierul persoanelor cu SM. Ei devin activi si ataca ceea ce pare a fi mielina sanatoasa.

Nu este clar ce declanseaza acest atac. SM este una dintre numeroasele afectiuni autoimune, cum ar fi artrita reumatoida si lupusul, in care sistemul imunitar ataca gresit tesutul sanatos al unei persoane, spre deosebire de a-si indeplini rolul normal de a ataca invadatorii straini, precum virusii si bacteriile.

Oricare ar fi motivul, in aceste perioade de activitate a sistemului imunitar, cea mai mare parte a mielinei din zona afectata este deteriorata sau distrusa. Axonii pot fi de asemenea deteriorati. Simptomele SM depind de severitatea reactiei imune, precum si de localizarea si intinderea placilor, care apar in primul rand in tulpina creierului, cerebelul, maduva spinarii, nervii optici.

Asadar, diagnosticul primit de Vanessa Youness Amal a fost unul foarte greu de acceptat, mai ales pentru ca medicina alopata sustine ca nu exista leac pentru aceasta boala. Din fericire insa, respectand protocolul de tratament al doctorului Stefan Stangaciu, a reusit sa se vindece de o boala incurabila.

A dorit apoi sa vina in sprijinul celor care se afla intr-o situatie similara cu situatia ei cand a primit diagnosticul, iar din acest motiv a demarat proiectele amintite la inceputul articolului.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply