Ce este Boswellia serrata?

Ce este Boswellia serrata?
Inainte de a arunca o privire mai atenta asupra beneficiilor pe care le ofera Boswellia serrata, este necesara o scurta introducere.

Acesta este un copac de dimensiuni medii care apartine familiei de balsam. Poate fi recunoscut prin ramurile sale mari, frunzele si florile mici, de culoare galben. Apare in regiunile muntoase si uscate din India.

Boswellia serrata are un loc special in medicina traditionala indiana. Si cu un motiv intemeiat, deoarece contine o oleorezina aromatica care a fost folosita in scopuri medicale de cateva secole.

Care sunt utilizarile si beneficiile lor traditionale?

Rasina Boswellia a avut parte de multe utilizari de-a lungul secolelor. Printre altele, a fost arsa in timpul ceremoniilor religioase pentru a promova meditatia si a crea o atmosfera propice rugaciunii. De asemenea, face parte din remediile naturale ale celebrului medicament ayurvedic.

Acest medicament traditional se bazeaza pe o abordare holistica a sanatatii care tine cont de corpul, mintea, stilul de viata si mediul pacientului. In eseurile Ayurveda, se recomanda rasina Boswellia serrata pentru a trata o serie de boli: dureri articulare, indigestie, probleme respiratorii, probleme ale pielii, etc.

De asemenea, este folosita in medicina traditionala chineza pentru ameliorarea durerilor reumatice si a durerilor menstruale.

Care este compozitia rasinii Boswellia?

Datorita numeroaselor sale virtuti traditionale, rasina Boswellia a trezit un mare interes in comunitatea stiintifica. Analizand compozitia sa, cercetatorii au putut identifica ingrediente active puternice.

Printre acestea se numara monoterpenele, diterpenele, triterpenele, acizii triterpenetretraciclici si acizii triterpenpentaciclici. Acesti compusi, cunoscuti de cercetatori sub denumirea de acizi boswellici, au o activitate antiinflamatoare puternica impreuna.

Studiile efectuate in ultimii ani au identificat patru acizi boswellici majori: acidul β-boswellic, acidul acetil-β-boswellic, acidul 11-ceto-β-boswellic si acidul acetil-11-ceto-β-boswellic. Acesta din urma, mai bine cunoscut de initialele AKBA, este cel mai puternic agent natural antiinflamator Boswellia.

Care sunt proprietatile Boswellia serrata?

Beneficiile terapeutice ale Boswellia serrata au fost confirmate prin mai multe studii, si atribuite activitatii acizilor boswellici si, in special, a AKBA (acid acetil-11-ceto-β-boswellic). Fara a fi exhaustive, urmatoarele sectiuni descriu principalele caracteristici ale Boswelliei.

Activitate antiinflamatoare.

Asa cum am mentionat mai sus, acizii boswellici sunt antiinflamatoari naturali puternici. Acestia au capacitatea de a inhiba sinteza, eliberarea sau activarea anumitor mediatori inflamatori, incluzand mai multe interleukine (IL-1, IL-2, IL-4, IL-6), NF-κB, leucotriene si 5-lipoxigenaza (5-LOX).

AKBA este deosebit de eficient in inhibarea activitatii pro-inflamatorii a enzimei 5-lipoxigenazei. Acesta este motivul pentru care exista astazi suplimente alimentare antiinflamatoare eficiente bazate pe Boswellia.

Potential imunomodulator.

Acizii boswellici nu numai ca actioneaza ca antiinflamatori naturali, ci afecteaza si sistemul imunitar. Unele studii sugereaza ca agentii de rasina Boswellia serrata pot avea efecte pozitive actionand asupra mecanismelor de aparare ale organismului.

Se spune ca activitatea acizilor boswellici are o influenta in special asupra productiei de anticorpi si proliferarea limfocitelor. In acest fel, rasina Boswellia ar putea ajuta la protejarea organismului si la prevenirea anumitor boli.

Antidepresiv

Un studiu recent sugereaza de asemenea, ca plantele din genul Boswellia au activitate anxiolitica. Acest lucru ar putea fi util pentru a combate anxietatea si tulburarile depresive. Studii suplimentare vizeaza aprofundarea legaturii dintre Boswellia si depresie.

Exista contraindicatii?

In majoritatea cazurilor, suplimentele de Boswellia serrata sunt bine tolerate de organism. Cu toate acestea, ca orice ingredient activ, acizii boswellici pot avea unele contraindicatii. Ca masura de precautie, suplimentarea Boswellia nu este recomandata femeilor insarcinate sau care alapteaza, si nici copiilor.

De asemenea, sfatul medicului este recomandat sa fie cerut de catre persoanele care urmeaza tratament medical. Anumite interactiuni pot aparea intre acizii boswellici si unele medicamente.

In ceea ce priveste efectele secundare ale Boswellia serrata, au fost raportate cazuri rare de reactii cutanate si indigestie. Pentru a evita efectele secundare, respectarea dozelor de suplimente alimentare este esentiala.

De asemenea, este important sa aveti in vedere calitatea suplimentelor Boswellia, iar mai multe detalii puteti afla de pe https://vegis.ro/blog/efectele-terapeutice-ale-tamaiei-cum-te-ajuta-boswellia-serrata-sa-ti-mentii-sanatatea/.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply