Ce este bradul de Craciun?

Ce este bradul de Craciun?
Bradul de Craciun este un pin decorat cu ornamente si lumini, simbolizand dragostea vesnica a lui Dumnezeu si nasterea lui Iisus Hristos, considerat “pomul vietii”.

Semnificatia bradului de Craciun a fost atribuita de Sfantul Bonifaciu in jurul secolului al VIII-lea, care a ales pinul pentru ca avea frunze vesnic verzi (deoarece  acestia traiesc atat iarna, cat si vara).

De atunci, este un element decorativ de mare simbolism pentru celebrarea Craciunului , alaturi de iesle, scena Nasterii Domnului .

Bradul de Craciun aminteste, de asemenea, de bradul paradisiac din care au mancat Adam si Eva, introducand pacatul originar. Pe de alta parte, il anunta pe Mesia, adevaratul sens al vietii care sterge pacatul si aduce impacarea. Astfel, acest simbol crestin leaga Vechiul Testament de Noul Testament.

Semnificatia elementelor bradului  de Craciun

De la stanga la dreapta, deasupra: stea, inger, globuri, lumini. Mai jos: Brad de Craciun, diverse ornamente, cadouri la poalele bradului.

Elementele decorative ale bradului de Craciun sunt de obicei: o stea sau un inger; globuri colorate si lumini. Alte elemente sunt ghirlande  si diverse ornamente. Cadourile de Craciun sunt de obicei lasate la poalele bradului. Fiecare dintre aceste elemente are propria semnificatie.

  • Steaua:simbolizeaza steaua Betleemului, calauza stea a celor trei magi catre IIsus Hristos; este plasat in partea de sus a bradului.
  • Inger:Uneori, steaua Betleemului este inlocuita de un inger imbracat in alb. El il reprezinta pe ingerul Gavriil care anunta nasterea lui Mesia.
  • Lumini:ele sunt reprezentarea luminii pe care Iisus Hristos a adus-o lumii odata cu venirea Sa. Adica se refera la misterul Ajunului Craciunului, cand Iisus Hristos vine in lume aducand lumina unei noi sperante.
  • Globuri colorate:reprezinta darurile pe care Dumnezeu le-a dat oamenilor; se spune ca initial bradul  a fost decorat cu mere, ca simbol al ispitelor pe care Hristos a venit sa ni le rascumpere.
  • Ghirlande:simboluri ale unirii si bucuriei familiei.
  • Ornamente variate:indeplinesc o functie decorativa. Cu toate acestea, din moment ce sunt alesi in mod liber, oamenii le pot atribui un anumit sens. Pot fi folosite clopote, lacrimi de cristal, flori, soldati, jucarii, animale de plus, bastoane de bomboane, fotografii de familie etc.
  • Cadouri de Craciun: Cadourilede la poalele bradului au o semnificatie crestina profunda. Aminteste-ti ca toate bunurile pe care le primesc fiintele umane provin de la Iisus Hristos.
  • Culoarea verde a copacului este un simbol al vietii si sperantei, in timp ce varful copacului semnaleaza inaltimile ceresti. Cumpara brazi de lux pentru culoarea lor absolut fabuloasa!

In prezent, bradul de Craciun poate fi natural (un pin sau un brad) sau artificial. Brazii artificiali sunt de obicei realizati din materiale plastice sau sintetice care aseamana perfect un copac autentic.

Istoria bradului de Craciun

Originea bradului de Craciun dateaza din Evul Mediu. De fapt, se considera ca rezulta dintr-o adaptare a bradului  vietii sau a copacului universului, numit Yggdrasil, tipic mitologiei nordice. Yggdrasil a fost reprezentat de un frasin.

Acest simbol a fost folosit pentru a sarbatori nasterea zeului soarelui si fertilitatea, cunoscut sub numele de Frey, la date apropiate de cele ale Craciunului nostru actual.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply