Ce este PET-ul?

Ce este PET-ul?
PET-ul este acronimul pentru un plastic foarte versatil si sofisticat numit Polietilen Tereftalat. Din motive solide din punct de vedere economic si de siguranta, este plasticul folosit pentru a face cel mai obisnuit recipient pe piata bauturilor racoritoare astazi: sticla de plastic.

Folosit cu succes in ambalaje plastic pentru bauturi racoritoare carbogazoase, apa imbuteliata, lapte, suc, bauturi sportive si energetice, borcane si tavi pentru produse alimentare, sticle pentru uz casnic, ingrijire personala si produse farmaceutice si foaie si film pentru ambalaje, PET este tipul de plastic etichetat cu codul # 1 pe sau langa fundul sticlelor si al recipientelor.

PET este uneori denumit poliester si este obtinut din monoetilen glicol (MEG) si acid tereftalic purificat (PTA), care este derivat din titei si gaze naturale. Acesti doi derivati ai titeiului reactioneaza in conditii controlate pentru a forma un polimer.

Apoi, intr-o forma asemanatoare mierii, acest polimer este extrudat printr-o placa sub forma de matrita, turnat in suvite asemanatoare cu spaghetele si taiat in pelete. Aceste pelete sunt cristalizate si polimerizate pentru a doua oara pentru a creste rezistenta lor si pentru a indeparta volatilele. Peletele care respecta FDA rezultate sunt ambalate si trimise convertoarelor de plastic pentru a realiza recipiente.

DE CE PET?

PET-ul este recunoscut la nivel mondial ca un material de ambalare sigur, reciclabil pentru alimente si produse nealimentare. Ambalajul PET este selectat pentru o mare varietate de aplicatii, deoarece este sigur, puternic, rezistent la rupere si reciclabil 100% chimic in aceleasi produse PET (fibre si sticle).

Producatorii folosesc PET pentru a ambala produse datorita rezistentei sale, a termo-stabilitatii si a transparentei. De asemenea, PETul este usor si este un plastic care reduce atat costurile, cat si emisiile de carbon legate de transport. Comerciantii cu amanuntul folosesc PET deoarece promoveaza vizibilitatea ridicata a produsului: greutatea sa usoara faciliteaza stivuirea rafturilor, iar calitatea sa rezistenta la rupere asigura siguranta, integritatea produsului si reducerea ruperilor.

Consumatorii aleg PET pentru ca este portabil, usor, resigilabil pentru o hidratare eficienta din timp, 100% sigur si 100% reciclabil. Din perspectiva mediului, cele mai importante doua puncte sunt:

  • PETul este cel mai reciclat polimer de ambalaje de pe rafturi;
  • Greutatea ambalajelor PET s-a redus cu peste 30% in ultimii 10 ani.

Producatorilor de astfel de ambalaje plastic li se solicita adesea sa raspunda de ce promoveaza pachetele din plastic care sunt reciclabile si nu biodegradabile. Raspunsul este simplu: pentru ca, din punctul lor de vedere, PETul are un sens mai bun, atat din punct de vedere ecologic, cat si din punct de vedere economic, pentru a capta materia prima si energia continuta intr-o sticla de plastic si a o folosi din nou si din nou, in loc sa o piarda pe masura ce se degradeaza.

ESTE SIGUR PET-UL?

Cu siguranta atunci cand vine vorba de PET, oamenii isi doresc sa stie daca acesta este un ambalaj sigur dupa ce s-au ridicat ingrijorari cu privire la siguranta unui alt tip de plastic, si anume produsele policarbonate care contin bisfenol A (BPA), care sunt cel mai adesea utilizate pentru fabricarea containerelor rigide reutilizabile si dispozitive electronice. Nu exista nicio legatura intre plasticul PET si BPA.

BPA nu este utilizat la producerea de materiale PET si nici nu este utilizat ca un bloc de constructii chimice pentru niciunul dintre materialele utilizate la fabricarea PET-ului.

Falatii sunt o clasa de substante chimice care includ trei subseturi, fiecare cu proprietati diferite. Polietilen tereftalatul (PET) apartine unuia dintre aceste subseturi ftalat, dar nu cel mai frecvent asociat cu termenul. Ortoftalatul este subsetul ftalat cel mai frecvent referit si discutat in literatura populara si pe site-urile de internet si care a facut obiectul unor prese negative. Adesea folosit pentru a face mai flexibile diverse materiale plastice, acest tip de ftalat este, de asemenea, numit plastifiant.

PET-ul nu contine plastifianti sau ortofati. Plastifiantii nu sunt niciodata inlocuitori pentru tereftalati folositi la producatorul de PET si nici cei doi nu sunt in amestec. Cercetarile actuale arata ca PET-ul nu contine substante chimice de tip estrogen, precum BPA sau alte perturbatoare endocrine.

Cum se recicleaza PET-urile?

Sticlele PET sunt facute dintr-unul dintre putinii polimeri care pot fi reciclati in aceeasi forma, obtinandu-se mai apoi un alt PET sau alte ambalaje plastic.

Ca si in cazul PET-ului virgin, PET-ul reciclat (rPET) poate fi utilizat pentru a realiza multe produse noi, inclusiv fibre din poliester sau filament utilizate pentru imbracaminte (imbracaminte), textile pentru acasa (pilote, perne, mochete), piese auto (covoare, izolare fonica, captuseala pentru cizme, huse pentru scaune) si articole industriale de uz final (geotextile si izolatie pentru acoperis) si ambalaje si sticle noi pentru PET atat pentru produse alimentare, cat si pentru produse nealimentare. In general, este amestecat intr-un raport intre virgin si reciclat, in functie de aplicatia necesara.

Asadar, acestea sunt cateva dintre cele mai importante informatii despre aceste ambalaje plastic numite PETuri, pe care cu siguranta cu totii trebuie sa le cunoasteti.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

code