Ce este un ecran IPS?

Ce este un ecran IPS?Tehnologia LCD este una dintre cele mai utilizate tehnologii la nivel modial. Nu conteaza daca vorbim despre monitoare sau laptopuri, trebuie precizat ca aceasta tehnologie nu a fost la fel de buna dintotdeauna.

Noua viata a ecranelor LCD a venit impreuna cu tehnologia IPS, aceasta fiind creata de compania LG. In cazul in care aveti un dispozitiv cu un astfel de ecra, cel mai indicat ar fi sa nu il inlocuiti daca s-a spart, ci doar sa il trimiteti intr-un service Gsm.

Aceste ecrane utilizate de LG, poate afisa lucruri cu ajutorul unor cristale lichide. De asemenea, precum il cunoastem din denumirea sa in egleza, acesta presupune un tip de matrice de astfel de cristale ce eset luminata si, desigur, reprezinta proprietatea lor de a influenta sensul polarizarii.

Ceea ce poate realiza un ecran LCD este sa permita razelor de lumina sa treaca, iar culoarea este afisata prin intermediul unui panou microscopic ce se acopera cu ajutorul pixelilor. Cele trei nuante cromatice care stau la baza gamelor afisate de un ecran sunt verde, albastru si rosu. Pentru a oferi noi culori, ca in momentul in care desenam, pixelii combina aceste trei culori primare.

Asadar, cristalele lichide blocheaza sau lasa lumina sa treaca. Spre exemplu, pentru obtinerea nuantelor de galben, doar celulele rosii si verzi se activeaza, iar pentru obtinerea negrului, cele trei culori principale se sting. Pentru obtinerea albului, insa, toate cele trei nuante trebuie sa fie aprinse. In acest mod functioneaza un astfel de ecran, fiind configurat in functie de tipul sau.

Panourile TN au fost utilizate, intr-o vreme, pentre monitoare, televizoare si, uneori, pentru telefoane deoarece tehnologia nu prezenta costuri ridicate, iar timpul de raspuns era unul rapid si bun. Majoritatea oamenilor pot recunoaste cu usurinta panourile TN, chiar daca nu detineti un IPS pentru a face o comparatie intre cele doua.

Reproducerea inexacta a unghiurilor de vizibilitate si nivelul scazut de luminozitate reprezinta minusurile majore pe care are un ecran TN, iar acestea sunt suficiente pentru a cauta ceva mult mai performant.

Panourile VA sunt plasate pe univel intermediar, dar si in acest tip de tehnologie exista cristale lichide plasate pe orizontala intr-un mod natural si care nu mai au nevoie de piese suplimentare cum ar fi tranzitoarele.

Un avantaj il constituie lipsa tensiunii, iar celulele de cristal lichid raman pe plan perpendicular pe substrat, in asa mod incat sa se obtina un negru multi mai bun comparativ cu cel afisat de monitoarele TN.

Totusi, si aceste panouri nu pot sa ajunga la performanta tehnologiei IPS chiar daca tehnologia VA ar putea reproduce mult mai bine culorile si prezinta unghiuri mari de vizibilitate. Timpul de raspuns este foarte mare, in special la trecerea dintre alb si negru, generand efecte de ghosting.

In anul 2011, Apple a introdus tehnologia IPS pe iPhone4, mai exact ecranul Retina. Acel tip de ecran nu era magic deloc ci prezenta tot LCS, insa utiliza un pnaou IPS cu o rezolutie mult mai buna.

Modul in care putea sa reproduca foarte bine culorile, dar si calitatea imaginilor era cu mult mai bun decat ce putea oferi doar un panou LCD TN utilizat pana atunci.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply