Ce este un termostat?

Ce este un termostat?
Termostatul este un dispozitiv comun in majoritatea locuintelor, ajutand la mentinerea unei temperaturi uniforme in casa pe tot parcursul anului. In timpul iernii, aceste termostate de camera (uneori denumite statii de camera) impiedica supraincalzirea camerelor. In lunile de vara, ele asigura ca sistemul de incalzire nu se aprinde decat daca temperatura casei scade sub un nivel prestabilit.

Cum functioneaza termostatele?

Un termostat este, in mod normal, o unitate de comanda pentru un cazan pentru incalzire centrala, insa in aceste zile poate controla si incalzirea electrica, cum ar fi panourile cu infrarosu. Termostatul monitorizeaza apoi temperatura ambientala a aerului si instruieste cazanul/sistemul de incalzire sa porneasca sau sa se opreasca in consecinta.

Daca temperatura aerului inconjurator este mai mica decat temperatura dorita pe termostat, acesta va declansa un mesaj catre cazan pentru a arde si a trimite apa calda radiatoarelor pentru incalzirea casei. In cazul in care temperatura aerului este prea mare, termostatul va trimite un mesaj catre cazan pentru a se opri, ceea ce, evident, ar trebui sa duca la racirea casei.

Utilizarea unui termostat va asigura, prin urmare, ca locuinta va ramane la o temperatura normala si camerele sa nu se supraincalzesc. Termostatul se va asigura ca boilerul pastreaza o temperatura constanta in casa, ceea ce are ca rezultat un sistem eficient de incalzire care va va economisi bani pe facturile de gaz.

Termostatele nu accelereaza rata de incalzire

O conceptie gresita in mod obisnuit cu privire la termostate este aceea ca, daca asezati cadranul termostatului, camera se va incalzi mai repede. Rata la care se incalzeste o camera depinde de cazan, dimensiunea camerei, dimensiunea radiatorului si, in cele din urma, cat de bine este izolarea incaperii.

Ei bine, acum ca ati aflat atatea detalii despre termostate, iata ce puteti alege pentru acasa:

Termostate electronice digitale

O mare parte din termocontrolerele digitale sunt programabile, iar utilizarea lor conduce la economii de energie de 30% pentru incalzire si racire. Noile termostate digitale nu au componente in miscare pentru masurarea temperaturii si utilizarea dispozitivelor semiconductoare, cum ar fi termometrele de rezistenta.

Fiecare termostat digital are un ecran (afisaj), care afiseaza temperatura actuala si temperatura setata si programul curent. De asemenea, cele mai multe termocontrolatoare digitale arata ora si ziua saptamanii, modul de programare si asa mai departe. Unele termostate moderne au un ecran tactil si capacitatea de a lucra cu automatizarea privata si a cladirii.

Unele modele mai scumpe au un controler PID incorporat, adica termostatul “stie” cum va reactiona sistemul la incalzire sau racire pentru o perioada ulterioara. Sau, mai precis, termostatul comanda dispozitivul pentru incalzire sau racire, astfel incat, la o temperatura setata de 21 0 С la ora 8:00, sa fie exact 21 0 С la ora prestabilita (ora 8:00). Un tip termostat obisnuit nu poate face acest lucru.

Termocontrolere bimetalice

Sistemele de incalzire centrala bazate pe apa si abur sunt de obicei insotite de un control termostat bimetalic care este instalat pe perete. Prin extinderea diferentiala a celor doua metale, aceste tipuri de termostate reactioneaza la schimbarile de temperatura si actioneaza comutatorul pornit / oprit al sistemului desemnat.

Sistemul de incalzire va fi pornit atunci cand temperatura scade sub valoarea setata a termostatului. Termocontrolerul se va opri atunci cand temperatura camerei creste peste un anumit punct intr-un interval de cateva grade de histerezis pentru a evita comutarea excesiva.

Senzorii bimetali sunt tot mai mult inlocuiti de cei electronici. In prezent, utilizarea principala a termostatelor bimetalice este cu incalzitoare electrice individuale. Comanda se efectueaza prin pornirea / oprirea dispozitivului in functie de temperatura aerului din camera si de gradele dorite. Termocontrolerele analogice sunt utilizate impreuna cu sistemele de climatizare pentru controlul local.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

code