Ce sunt materialele plastice?

Ce sunt materialele plastice?
Plastic, este termenul utilizat in mod obisnuit pentru a descrie o gama larga de materiale sintetice sau semisintetice care sunt utilizate intr-o gama uriasa de aplicatii. Oriunde ai privi, vei gasi materiale plastice.

Folosim produse din plastic pentru a ne face viata mai curata, mai usoara, mai sigura si mai placuta. Gasim materiale plastice in hainele pe care le purtam, in casele in care locuim si masinile in care calatorim. Jucariile cu care ne jucam, televizoarele pe care le urmarim, calculatoarele pe care le folosim si DVD-urile pe care le urmarim contin materiale plastice.

Materiile prime utilizate pentru producerea materialelor plastice sunt produse naturale, cum ar fi celuloza, carbunele, gazul natural, sarea si, desigur, petrolul.

Termenul “plastic” este derivat din cuvantul grecesc “plastos”, adica potrivit pentru modelare. Aceasta se refera la maleabilitatea materialului sau plasticitatea in timpul fabricatiei, ceea ce ii permite sa fie turnat, presat sau extrudat intr-o varietate de forme – cum ar fi filme, fibre, placi, tuburi, sticle, cutii si multe altele.

Utilizari de materiale plastice

Materialele plastice sunt materiale extrem de versatile si sunt ideale pentru o gama larga de aplicatii pentru consumatori si industrie. Densitatea relativ scazuta a majoritatii materialelor plastice ofera produselor plastice avantajele greutatii usoare.

Si, desi majoritatea au proprietati de izolare termica si electrica excelente, unele materiale plastice pot fi realizate pentru a conduce electricitatea atunci cand este necesar. Sunt rezistente la coroziune la multe substante care ataca alte materiale, ceea ce le face durabile si potrivite pentru utilizare in medii dure.

Unele sunt transparente. Acestea pot fi usor modelate in forme complexe, permitand integrarea altor materiale in produse din plastic, ceea ce le face ideale pentru o gama larga de functii.

In principiu, materialele plastice pot fi dezvoltate cu aproape orice combinatie de proprietati pentru a gazdui aproape orice aplicatie la care va puteti gandi. Ca urmare a acestor proprietati atractive, materialele plastice sunt utilizate in urmatoarele aplicatii: ambalare, electronica, agricultura, sanatate, energie, transport, etc.

Dezvoltarea materialelor plastice a inceput cu utilizarea de materiale naturale care aveau proprietati plastice intrinseci, cum ar fi selac si guma de mestecat. Urmatorul pas in evolutia materialelor plastice a implicat modificarea chimica a materialelor naturale precum cauciucul, nitroceluloza, colagenul si galalita.

In cele din urma, gama larga de materiale complet sintetice pe care le-am recunoaste ca materiale plastice moderne a inceput sa fie dezvoltata in urma cu 100 de ani.

Materiale plastice pe baza de bio

Plasticul pe baza de bio este realizat integral sau partial din resurse biologice regenerabile. De exemplu, trestia de zahar este prelucrata pentru a produce etilena, care poate fi apoi utilizata pentru fabricarea de exemplu polietilena. Amidonul poate fi prelucrat pentru a produce acid lactic si ulterior acid polilactic (PLA).

Proprietati

Proprietatile materialelor plastice pe baza de bio pot varia considerabil de la material la material. Materiale plastice durabile bazate pe bio sau partial bio, asa-numitele bioplastice, cum ar fi PE, PET sau PVC pe baza de bio sau partial bio, au proprietati identice cu versiunile lor conventionale.

Aplicatii

Plasticul pe baza de bio, cum ar fi amestecurile de amidon, PLA, bio-PET si bio-PE, sunt utilizate mai ales in aplicatiile de ambalare, asa ca puteti gasi pungi biodegradabile in supermarketuri; dar puteti descoperi si vesela biodegradabila, iar exemplele pot continua.

De asemenea, sunt utilizate in fibrele din sectorul textilelor. Acidul succinic bazat pe bio este potrivit pentru mai multe aplicatii in sport si incaltaminte, automobile, ambalaje, agricultura, netesute si fibre. In 2016, anual au fost produse aproximativ 4,2 milioane de tone de aplicatii bazate pe bio; se preconizeaza ca aceasta va creste pana la 20,1 milioane de tone pana in 2021.

Materiale plastice biodegradabile

Materialele plastice biodegradabile sunt materiale degradate de microorganisme in apa, dioxid de carbon (sau metan) si biomasa in conditii specificate. Pentru a ghida consumatorii in procesul decizional si a le oferi incredere in biodegradabilitatea unui plastic, au fost implementate standarde universale, au fost elaborate materiale noi si a fost introdus un logo compostabil.

Proprietati

Plasticul biodegradabil poate fi aplicat intr-o serie de moduri utile. Materialele plastice biodegradabile pot fi spumate in materiale de ambalare, extrudate si turnate prin injectie in masini conventionale modificate. Se pot folosi diferite tipuri de umpluturi cu sistemul, cum ar fi faina de lemn, var, argila sau hartie uzata.

Umpluturile pot fi colorate si, de asemenea, utilizate in diferite dimensiuni de granulare pentru a schimba aspectul exterior al materialului. Materialul poate fi co-injectat cu alte materiale din plastic, cum ar fi LDPE, PP si HDPE. Procesul de co-injectie depune o pelicula subtire de material plastic peste partea superioara a plasticului biodegradabil.

Astfel se obtine un articol complet biodegradabil, mai ieftin decat materialele din plastic conventionale, complet impermeabil si colorat pentru a se potrivi cu materialele plastice conventionale. Exista doua clase de materiale plastice biodegradabile:

  • Bioplastice, ale caror componente sunt derivate din materii prime regenerabile
  • Materiale plastice realizate din produse petrochimice cu aditivi biodegradabili care imbunatatesc biodegradarea.

Aplicatii

Plasticul biodegradabil ofera o solutie ideala in multe aplicatii de utilizare pe termen scurt:

  • Colectarea si diversificarea deseurilor organice.
  • Sectoare agricole si horticole (de exemplu, ca filme de mulci sau ghivece de plante).
  • Ambalarea produselor alimentare.
  • Vesela de unica folosinta.
Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply