Construirea unei legaturi intre Romania si Germania

Construirea unei legaturi intre Romania si GermaniaRelatia dintre cele doua tari europene, Romania si Germania, desi este expusa publicului larg intr-o mai mare masura pe plan politic, prin presedintele Traian Basescu si cancelarul Angela Merkel, si trativele acestora, cele doua natiuni au o stransa legatura si pe domeniul constructiilor.

Fie ca este vorba de importuri de utilaje de constructii din statul Europei Centrale, sau exporturi de lucratori din fosta republica socialista, coabitarea dintre aceste doua ascunde insa atat intelegeri benefice, cat si unele mai putin morale.

Anul acesta, in urma unui chestionar realizat de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana(AHK) in luna martie, s-a produs un rezultat cu conotatii pozitive pentru tara noastra. Companiile germane producatoare de utilaje de constructii si materiale au optat sa investeasca si-n acest an pe teritoriul nostru, acestia considerand ca profitul capatat este unul acceptabil pentru cifra de afacere a gruparilor.

Insa situatia nu este in totalitate roza, deoarece desi 83% din aceste companii sunt multumite de afacerile intreprinse aici, anul trecut ponderea acestora era de 89%. Site-uri specializate pe domeniul industriilor, precum epinvest.com, sunt doar unul din componentele de atractivitate pentru aceste numere, iar slaba evolutie a investitiilor este unul factorii care redau o imagine mai putin pozitiva a Romaniei.

Presidentele AHK, Sebastian Metz a mentionat ca “Evaluarea tarii noastre, in comparatie cu celelalte state din Europa Estica si Centrala, evolutia nu a fost multumitoare. Speram ca actualul Guvern, care detine majoritatea parlamentara, sa resolve provocarile in mod pragmatic, durabil si consecvent.”

Provocarile mentionate se axeaza in special pe infrastructura, sistemul de impozitare, accesul la fonduri structurale, si nu in ultimul rand, moneda nationala. Deoarece companiile germane doresc o accesibilate mai usoara la fondurile europene, leul este un impas pentru acestea deoarece platile de genul angajati, utilitare sau taxe trebuie realizate in aceasta valuta.

Insa moneda europeana este principala valuta folosita in tranzactii externe si, mentionate mai sus, fonduri de la Uniunea Europeana. Companiile germane au fost insa foarte multumiti de forta de munca, care, dupa parerea lor, este una care-si indeplineste la timp toate cerintele, intr-o maniera profesionista, si care accepta un salariu mai modic decat cel din Germania.

Astfel ajungem la una din lacunele din aceasta relatie, produse pe teritoriul nemtilor. Au fost semnalate foarte exploatari de catre firme germane a muncitorilor sezonieri romani, fie prin concedieri nejustificate, sau accidente de munca cauzate de nerespectarea normelor de protective a muncii.

Un roman care de opt luni lucra intr-o firma nemteasca, a fost concediat dupa ce a fost pus sa semneze un document in limba germana, vorbire pe care acesta nu o cunostea. Barbatul a semnat fisa, necitind sau punand o alta persoana care intelegea limba sa-i explice continutul documentului, iar dupa o perioada a descoperit ca isi semnase demisia.

Tot incidentul s-a produs sub motivul ca romanul ar fi incercat sa-si angajeze o ruda in cadrul acelei firme. Exista si cazuri de plata sub cea normala, de 8,50 euro pe ora, multi lucratori romani fiind platiti cu doar 3,80 de euro pe ora lucrata.

Alte stiri actuale :

1. Bombă descoperită în Germania
2. România are mai multe tancuri decât Germania
3. În Germania trăiesc tot mai mulţi străini
4. TOP INEDIT: România depăşeşte SUA şi Germania în acest clasament
5. Poliţişti români le vor explica conaţionalilor din Germania că trebuie să folosească WC-urile

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply