Crucile tuarege, simbolul protector al calatorilor

Crucile tuarege, simbolul protector al calatorilor
Tuaregii traiesc intr-una dintre cele mai inospitaliere zone de pe Pamant: partea centrala a Desertului Sahara. Intreaga lor existenta este dominata de grija protejarii impotriva fortelor supranaturale ostile care exista in mediul inconjurator (denumite “Jinn”) si de obtinerea favorurilor si a protectiei spiritelor bune.

Printre obiectele folosite de poporul nomad in aceste scopuri se afla crucile tuarege si turbanele. Desi ai putea crede ca turbanele pe care tuaregii le poarta au doar rolul practic de a-i proteja de soarele puternic al desertului, semnificatia acestora este alta. Principalul lor scop este de a acoperi gura si nasul, care sunt considerate “porti catre suflet”, de Jinn.

Totusi, principalele instrumente de protectie sunt amuletele si talismanele. Fiecare tuareg – femeie sau barbat, copil sau batran – are propria bijuterie realizata din piele si argint, care contine adesea o formula magica, cenusa unui animal sau a unei plante, sau versuri din Coran.

Dintre bijuteriile cu rol protector ale poporului nomad una iese in evidenta ca fiind cea mai puternica. Este compusa dintr-un inel in partea de sus si un romb cu varfuri subtiri in partea de jos si se numeste “crucea tuarega”.

Conform colectiei oficiale a Cooperativei Artizanilor din Agadez, exista 21 de modele de cruci tuarege si fiecare dintre ele indica un loc de origine, cu exceptia crucii Karaga. Cele 5 modele initiale, pe baza carora au fost create toate celelalte, sunt: crucea Agadez, crucea Iférouane, crucea Tahoua, crucea Zinder si crucea In Gall.

Se crede ca originea design-ului acestor cruci este in simbolul egiptean Ankh, din care ar fi derivat simbolul cartaginez al Zeitei Tanit si, in final, crucile tuarege. Dar, avand in vedere ca sunt folosite intr-o regiune a Pamantului unde nu se aventureaza prea multi oameni si ca poporul tuareg traieste dupa propriile reguli intr-un mediu inchis, istoria, originea si semnificatia exacta sunt greu de gasit.

Cateva informatii despre crucile tuarege sunt, totusi, sigure: aceste bijuterii protejeaza purtatorul de pericolele pe care le poate intampina in timpul unei calatorii si de fortele naturii, dar si de influenta negativa a oamenilor din jur, care se manifesta sub forma deochiului.

Din fericire, nu e nevoie sa mergi pana in inima Africii pentru a gasit cruci tuarege veritabile – le gasesti la un click distanta, in magazinul Metaphora!

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

code