Cum obtinem indemnizatia de la stat pentru cresterea copilului?

Cum obtinem indemnizatia de la stat pentru cresterea copilului?De ceva vreme a ajuns sa ma intereseze in mod particular un anumit subiect, si anume cazul viitoarelor mamici, care isi doresc foarte mult sa obtina indemnizatia de la stat, in speta cea pentru cresterea copilului.

Intamplator mi-a fost dat sa cunosc cateva tinere care si-au dorit o sarcina doar pentru ca detineau un loc de munca stabil, sau pentru ca indeplinisera perioada minima de 3 luni de vechime necesara cumularii restului de 9 luni de sarcina, fara a se gandi mai departe de atat, indeosebi la cheltuielile cu carucioare copii sau scutece, sau medici care asista la nastere, la echografii si alte necesitati ce se pot ivi pe parcursul acestui drum.

In mod clar, nevoia sau dorinta de a avea urmasi, ne face sa ii vedem in timp direct asezati cu dragalasenie in carucioare copii sau patuturi, zambind diafan in fata aparatului de fotografiat, sau direct pe bancutele scolilor, studiind din greu. Pana acolo insa, recomandarea este ca lucrurile sa fie facute “cu cap” si in deplina cunostinta de cauza si sa ne amintim ca pana la a-i vedea in aceste ipostaze, trebuie sa fim perfect capabili sa le oferim tot ceea ce le este necesar dezvoltarii armonioase, in depline conditii de siguranta.

Cum putem beneficia de indemnizatia pentru copii? La baza este un proces simplu. Se pleaca de la o perioada minima de angajare de 3 luni, care, cumulata cu cele 9 luni de sarcina, va rezulta exact un an de activitate profesionala, demonstrata prin contractul individual de munca. Atentie insa, cele 3 luni trebuie sa fie neintrerupte, iar in toata perioada aceasta de 1 an nu trebuie sa se petreaca nicio intrerupere a contractului de munca. Acest lucru presupune o grija sporita si o putere decizionala suficient de mare a viitoarei mamici.

Ea trebuie sa se gandeasca foarte bine daca, va reusi sa suporte conditiile unui loc de munca pentru urmatoarele 9 luni, mai ales in cazul in care serviciul este unul dificil. In mod clar, dupa a saptea luna de sarcina, deja poate fi luat un concediu pre-maternal, care te poate scuti de efectuarea serviciului propriu zis, in cazul in care sarcina nu iti mai permite acest lucru. Concediul in mod normal are o durata de 126 de zile, dintre care, in mod obligatoriu, 42 de zile trebuie efectuate ulterior nasterii. Atrag atentia asupra faptului ca cele 3 luni initiale de activitate profesionala nu includ perioadele de proba sau practica, angajarea considerandu-se a fi valabila de la data semnarii unui contract de munca inregistrat in REVISAL.

Cum se calculeaza indemnizatia pentru copil? Acest lucru depinde de doi factori. De salariu net avut pe contractul individual de munca si de perioada pe care o alegi spre a o petrece cu micutul tau. Au existat o serie de modificari in ultima perioada cu privire la aceste aspecte, astfel ca s-a ajuns la urmatorul calcul:

1. Varianta concediului maternal pana la implinirea varstei de un an a micutului, presupune o indemnizatie de 85 % din venitul obtinut, insa avand ca limita inferioara suma de 600 de lei si ca plafon superior, suma de 3400 lei.

2. Varianta de concediu cu durata de 2 ani, caz in care limita minima ramane neschimbata, in vreme ce suma maxima ce poate fi acordata este de 1200 lei.

Poate ca cel mai important de stiut este faptul ca perioada de sarcina si de crestere a copilului este considerata ca fiind vechime de munca si de specialitate. Odata cu aparitia sarcinii lucrurile se schimba radical. Daca sarcina este planificata si in acest sens exista o conlucrare de idei, lucrurile stau perfect, insa exista si cazuri ce pot da peste cap un eveniment atat de placut precum asteptarea unui bebe.

Un caz pe care l-am vazut din ce in ce mai des, desi este in mod normal discriminatoriu si mai ales ilegal, este regula sau politica unor angajatori in ceea ce priveste angajarea femeilor. Acestea trebuie sa anunte cu cateva luni inainte daca vor sa aiba un bebelus, iar parerea mea este ca aceasta “politica” este doar o tactica mascata  pentru ca angajatorii sa aiba acoperirea legala pentru a “pune pe liber” femeia respectiva. Nu este normal. Da, sa planifici o sarcina din timp este un lucru fantastic si denota responsabilitate, insa in mod clar angajatorul nu trebuie sa profite de acest lucru.

Majoritatea angajatorilor privesc sarcina ca pe un handicap. In fapt, aceasta (sarcina) reprezinta doar o incapacitate temporara de munca, si mai mult decat atat, ea se manifesta mai pregnant in ultimele luni ale sarcinii. Un caz deosebit este cel al gravidelor care se afla sub o conditionare data de medicul care o tine sub observatie. Este vorba, fireste, despre sarcinile cu deficiente sau despre iminentele de avort, care trebuie tratate cu o maxima importanta. Mi-au auzit urechile diverse lucruri.

Spre exemplu, unii angajatori isi trimit angajatele in concediu medical obligatoriu, pentru a fi platite mai putin decat prevede in mod normal contractul individual de munca. Este ilegal! Culmea, poate nu va veni nimanui sa creada, insa persoanele despre care va vorbesc sunt de regula…femei. Este greu de inteles, da. Ne-am astepta ca un angajator de sex masculin (fara a face vreo discriminare si fara a o spune intr-un sens peiorativ), sa nu inteleaga necesitatea unei femei de a-si proteja propriul organism si implicit fatul pe perioada sarcinii, insa, din pacate, majoritar femeile tind sa uite ce inseamna umanitatea.

Cu toate acestea mai exista si cazuri fericite de angajatori. Important pentru o mama este sa se documenteze foarte bine. Codul muncii specifica foarte clar, in paragrafe bine delimitate, care sunt obligatiile si drepturile, atat aale angajatorului cat si ale viitoarei mamici, in ceea ce priveste perioada maternala. Este important ca aceste lucruri sa fie cunoscute, mai ales daca aceasta indemnizatie ne surade. Ce e drept, banutii in plus in perioada de dupa sosirea nou-nascutului sunt o adevarata binecuvantare.

Exista o multitudine de produse ce trebuie cumparate, chiar dinainte de nasterea propriu-zisa. Carucioarele, balansoarele, mesele de infasat, toate sunt necesare si toate costa. Un sfat pentru viitoarele mamici: pe site-ul www.allkids.ro/carucioare-copii am putut gasi o gama larga de astfel de produse destinate ingrijirii micutului, de o calitate exceptionala si la preturi extrem de bune.

Alte stiri actuale :

1. Tatii si educatia baietilor
2. Cât de importanti sunt tatii in cresterea copiilor?
3. Cum e mai bine sa ingrijesti un bebelus de o luna: dupa gura lumii sau dupa instinctul matern?
4. Libertatea te ajută | Indemnizaţia pentru creşterea copilului
5. SACRIFICIU SUPREM. O tânără mamă din Agigea a ales să MOARĂ pentru a nu-şi UCIDE fetiţa

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply