Cum se utilizeaza ingrasamintele organice?

Cum se utilizeaza ingrasamintele organice?Daca sunteti gradinar care face trecerea de la ingrasaminte chimice la ingrasaminte organice, va poate fi teama ca utilizarea materialelor organice va fi mai complicata si mai putin convenabila decat utilizarea de ingrasaminte chimice preamestecate.

Nu este insa adevarat! Amestecurile de ingrasaminte organice pot fi la fel de convenabile si eficiente ca ingrasamintele sintetice amestecate. Nu aveti nevoie sa va alimentati plantele in mod organic, cu exceptia cazului in care desfasurati o activitate care va place.

Deci, in timp ce unii experti vor raspandi putina masa de sange in jurul rosiilor lor la plantare, iar apoi o parte din oase atunci cand florile sunt pe cale de a pop, majoritatea gradinarilor vor fi multumiti sa faca una sau doua aplicatii de ingrasaminte organice de uz general in gradina.

Produsele convenabile, cum ar fi peletele organice deshidratate pentru ingrasamantul de vaca, algele lichide si emulsia de peste, faciliteaza fertilizarea plantelor de apartament si a containerelor. (Nu utilizati emulsie de peste in interior, totusi, datorita mirosului sau puternic. Salvati-l pentru recipientele exterioare si plantele de gradina.).

Daca doriti sa incercati o abordare specifica plantelor pentru fertilizare, puteti folosi cele mai cautate ingrasaminte bio de specialitate, cum ar fi amestecurile destinate tomatelor, trandafirilor, transplanturilor, peluzei, productiei de flori grele si chiar gradinilor pentru containere.

De asemenea, puteti face amestecuri personalizate pentru a raspunde nevoilor specifice ale plantelor dvs. De exemplu, puteti utiliza, gunoi de pui compostat, faina de oase, faina de pene de pui sau faina de peste ca surse de azot. Faina de oase este o sursa buna de fosfor, iar varza est o sursa organica de potasiu.

Tipuri de ingrasaminte organice

Ingrasaminte organice uscate

Ingrasamintele organice uscate pot consta dintr-un singur material, cum ar fi fosfatul de roca sau algele (un tip de alge bogate in nutrienti), sau pot fi un amestec de multe ingrediente. Aproape toate ingrasamintele organice ofera o gama larga de nutrienti, dar amestecurile sunt special formulate pentru a furniza cantitati echilibrate de azot, potasiu si fosfor, precum si micronutrienti.

Exista mai multe amestecuri comerciale, dar puteti sa va creati propriul ingrasamant de uz general amestecand modificarile individuale.

Cea mai obisnuita modalitate de aplicare a ingrasamantului uscat este sa-l difuzati si apoi sa-l prajiti sau sa-l introduceti in topul de 4 pana la 6 centimetri de sol. Puteti adauga cantitati mici pentru a planta in gauri sau randuri pe masura ce plantati seminte sau transplanturi.

Spre deosebire de ingrasamintele uscate, cele mai multe ingrasaminte organice nu se ard si nu vor afecta radacinile delicate de rasaduri. In timpul sezonului de crestere, stimulati cresterea plantelor prin ingrasamintele uscate in randul culturilor sau in jurul liniei de ardere a arborilor sau arbustilor. Cel mai bine este sa lucrati in partea superioara a solului.

Ingrasaminte organice lichide

Plantele pot absorbi ingrasamintele lichide atat prin radacina cat si prin porii de frunze. Folosirea foliara (prin frunze) poate furniza substante nutritive atunci cand acestea lipsesc sau sunt indisponibile in sol sau cand radacinile sunt stresate. Este deosebit de eficient pentru a oferi plantelor cu crestere rapida, cum ar fi legumele, un impuls suplimentar in timpul sezonului de crestere.

Unele ingrasaminte foliare, cum ar fi algele lichide (kelp), sunt bogate in micronutrienti si hormoni de crestere. Aceste sprayuri foliare par sa actioneze ca si catalizatori, crescand absorbtia nutrientilor de catre plante. Compostul de ceai si extractul de alge marine sunt doua exemple comune ale ingrasamintelor foliare organice.

Utilizati ingrasaminte lichide pentru a va oferi plantelor o crestere usoara a nutrientilor sau o gustare in fiecare luna sau chiar o data la doua saptamani in timpul sezonului de crestere. Cu plante, cu flori si fructe, sprayurile foliare sunt cele mai utile in perioadele critice (cum ar fi dupa transplant sau in timpul stabilit de fructe) sau perioade de seceta sau temperaturi extreme. Pentru culturile de frunze, unii furnizori recomanda pulverizarea de doua ori pe saptamana.

Cand utilizati ingrasaminte lichide, respectati intotdeauna instructiunile de pe eticheta pentru o diluare adecvata si pentru metode de aplicare. Puteti utiliza un agent tensioactiv, cum ar fi uleiul de cocos sau un sapun usor (ΒΌ lingurita per litru de spray), pentru a asigura o acoperire mai buna a frunzelor. In caz contrar, spray-ul se poate raspandi pe frunzis si nu veti obtine beneficiul maxim.

Masurati cu atentie surfactantul; daca utilizati prea mult, acesta poate afecta plantele. Un amestec usor pulverizat este cel mai eficient, deci verificati pH-ul pulverizatorului. Folositi o cantitate mica de otet pentru a reduce pH-ul si a face sifon pentru a-l ridica. Scopul pentru un pH de la 6,0 la 6,5.

Cele mai bune momente de pulverizare sunt dimineata devreme si seara devreme, cand lichidele vor fi absorbite cel mai repede si nu vor arde frunzis. Alegeti o zi cand nu se prognozeaza ploaia si temperaturile nu sunt extreme.

Pulverizati pana cand lichidul se scurge din frunze. Concentrati sprayul pe partea inferioara a frunzei, unde porii frunzelor sunt mai susceptibili sa fie deschisi. Puteti, de asemenea, udain ingrasaminte lichide in jurul zonei radiculare. Un sistem de irigare prin picurare poate transporta ingrasaminte lichide in plante.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

code