E sezonul fructelor de aronia. Tu cum te-ai pregatit sa-l intampini?

Se stie ca, spre finalul verii, isi fac aparitia fructele de aronia. Dulci-acrisoare, de culoarea boabelor de struguri negri, dar ceva mai astringente, fructele de aronia sunt noul aliment minune descoperit de cercetatori.

Cu o concentratie bogata de vitamina C si antioxidanti, aceste fructe iti pot asigura necesarul de energie si de imunitate de care ai nevoie la intrarea in iarna.

Probabil ca daca aceste fructe ar creste in salbaticie, ar fi preferatele ursilor, dupa cunoscutele mure si fragi, pe care le culegem cu totii. Din pacate pentru ursi, dar din fericire pentru oameni, putem avea parte de fructele miraculoase in regim intensiv, prin culturi controlate si pe un model care a dat succes pe alte meleaguri.

De unde vin insa fructele de aronia

Pana la a ne bucura insa de aceste fructe ale sfarsitului de vara, trebuie spus ca fructele de aronia cresc pe niste arbusti care isi au mediul natural in zona de nord a Americii, spre Canada. Iar acolo, beneficiile sunt pe deplin recunoscute. Aceste fructe iubesc soarele si climatul temperat continental, astfel ca era de asteptat sa se aclimatizeze foarte bine si in Romania.

Mai ales in partea de vest a tarii, acolo unde clima este mai blanda, s-a observat ca fructele se dezvolta la fel ca in zona nord-americana mentionata. In ceea ce priveste plantatiile propriu-zise, acestea se pot infiinta foarte usor, daca se tine cont de cateva elemente esentiale. In primul rand, trebuie ca terenul sa fie cat de cat plat, fara denivelari majore.

Prin urmare, daca aveti un teren terasat, de genul celui pe care il amenajati pentru vie, nu este prea indicat. De asemenea, terenul nu trebuie sa fie fie foarte umed. Arbustul de aronia este mare iubitor de caldura, mai ales in perioada in care se coc fructele.

Prin urmare, nici terenurile mlastinoase sau prea nisipoase nu sunt propice acestei culturi. Pamantul trebuie sa fie afanat, pe cat se poate nivelat, iar apoi trebuie sa avem grija sa fie curatat de buruieni, pentru a lasa planta sa respire.

Cum consumam aronia

Dupa recoltarea plantei, avem apoi la indemana diverse modalitati de consum. Cea mai la indemana este consumarea fructelor proaspete. Acestea au insa un gust usor astringent, astfel incat sa nu va faceti iluzii ca veti putea consuma prea mult din aceste fructe.

Avem apoi sucul, care este foarte indicat, mai ales daca este presat la rece, neprocesat si fara adaos de zaharuri sau alti conservanti. Acesta are beneficii imense pentru organism, vitaminele sale fiind recunoscute pentru ameliorarea starii de sanatate si intarirea imunitatii.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

code