Este sau nu sanatos laptele UHT ?

Este sau nu sanatos laptele UHT ?Pentru ca incepand cu 1 ianuarie 2014 Uniunea Europeana a impus un nou set de reguli in ceea ce priveste siguranta alimentara , micii producatori din Romania trebuie sa se doteze cu echipamente speciale de mulgere si stocare a laptelui .

Tocamai de aceea vreau sa va prezint mulgatoare-vaci.blogspot.com , un site specializat in comercializarea de aparate de muls vaci . Aparatele de muls vaci reprezinta cea mai igienica si mai rapida modalitate de a mulge vacile . Astfel , toti producatorii care detin mai multe capete ar trebui sa detina cel putin un astfel de aparat .

Site-ul pe care tocmai l-am prezentat va pune la dispozitie aparate de muls vaci de cea mai buna calitate la cel mai mic pret din Romania , la preturi incepand de la 1.890 lei . In plus transportul este gratuit iar produsele achizitionate ajung la dumneavoastra , oriunde in tara , in maxim 24 de ore . Pentru mai multe informatii va invit sa accesati http://www.mulgatoare-vaci.blogspot.com  .

Poate pentru multi dintre dumneavoastra insemnul UHT de pe cutiile de lapte nu inseamna nimic sau nu inseamna ceva bun . Insa trebuie sa va spun ca laptele UHT  este in realitate unul de o foarte buna calitate , mai ales in zile noastre .

Chiar daca de foarte multe ori credem ca daca cumparam lapte de la tarani , acesta este de cea mai buna calitate , in realitate ne supunem unor riscuri foarte mari  . Nu numai ca este vandut in conditii nepotrivite dar nici nu prezinta siguranta ca a fost muls si depozitat in conditii de igiena . Desigur , daca cunoasteti persoana de la care cumparati puteti avea incredere ca produsul este sanatos .

Insa , indiferent de persoana care vinde laptele , este foarte important sa intelegeti ca laptele trebuie fiert inainte de a-l consuma . Pe de alta parte , prin fierbere , chiar daca se distrug mare parte ( dar nu in totalitate ) din microbii daunatori se distrug si nutrientii de care corpul nostru are nevoie .

In unitatile de procesare , laptele trece printr-un proces in care sunt eliminate toate microorganismele patogene , care insa nu afecteaza continutul nutritional al laptelui . Asadar , din acest punct de vedere laptele achizitionat din magazin este mult mai sanatos decat cel cumparat de la o taraba din piata  .

UHT ( Ultra High Temperature ) este o metoda foarte eficienta de conservare a laptelui in urma careia se obtine un termen de valabilitate de 3-4 luni , fara a se utiliza nici un tip de conservanti .

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi ( directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti )  ne explica exact cum se obtine laptele UHT . Si anume , laptele este supus unui tratament special care presupune schimbarea temperaturii la care este pastrat  ( dupa mulgere pana in momentul in care laptele este livrat unitatii de colectare laptele trebuie tinut la o temperatura de 4  grade Celsius ) la o temperatura de 148 grade Celsius . Toata aceasta schimbare a temperaturii se desfasoara pe parcursul a catorva secunde .

Laptele este mentinut la temperatura de 148  grade Celsius timp de cateva secunde dupa care este supus unui proces brusc de racire . Astfel , nu numai ca sunt inlaturate toate formele vegetative ale microbilor ci sunt omorate si toate formele sporulate ( sporii microorganismelor ) care nu pot fii distruse in urma unui proces obisnuit de pasteurizare .

Mare atentie insa , chiar daca poate fii pastrat la temperatura camerei pe toata perioada de valabilitate , laptele UHT trebuie consumat in primele 24 de ore de la deschidere . Ambalajele aseptice in care este depozitat elimina orice probabilitate de recontaminare . De ce trebuie consumat laptele UHT in prime le 24 de ore de la deschiderea ambalajului ? Ei bine , pentru ca reprezinta un mediu propice in care microbii se dezvolata mult mai rapid .

Alte stiri actuale :

1. Vor reuşi procesatorii de lapte să se asocieze?
2. Cum arată tânăra care a băut toată viaţa doar lapte, ceai şi apă
3. România este pe ultimele locuri în UE la consumul de lapte de vacă ambalat
4. O nouă perioadă de depuneri pentru tancurile de lapte
5. Lapte integral sau lapte degresat? Care sunt diferenţele şi care este cel mai bun
6. Normele europene ne vor lasa fara lapte de vaca autohton. Fermierii renunta la bovine si cresc oi pe mult mai putini bani

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply