Fapte interesante despre aromaterapie: beneficii, contraindicatii si curiozitati

Termenul de  aromaterapie  indica utilizarea esentelor aromatice, numite si uleiuri esentiale sau uleiuri volatile, pentru a obtine bunastarea, pentru a preveni bolile sau pentru a trata afectiunile morbide.

Ce este aromaterapia?

Prin urmare, aromaterapia este o practica holistica care actioneaza asupra proceselor fizice, mentale si spirituale prin utilizarea esentelor neolioase, concentrate in unele zone ale plantelor medicinale: flori, rasina, scoarta, radacini, coaja, frunze si fructe. Aceste uleiuri sunt fractiuni volatile obtinute din plante prin distilare cu abur.

Tratarea corpului cu uleiuri aromatice dateaza din cel putin 2000 i.Hr. In Biblie este mentionata utilizarea plantelor medicinale si a esentelor, atat in ​​scopuri religioase, cat si pentru tratamentul bolilor. In Evul Mediu, parfumerii s-au remarcat datorita proprietatilor antiseptice ale tuturor uleiurilor esentiale. In secolul al XIX-lea, chimistii au intreprins productia artificiala de uleiuri esentiale, utile ca parfumuri. Rezultatele terapeutice obtinute datorita uleiurilor esentiale au risipit interesul pentru tratamentele naturale pana in secolul al XX-lea, perioada in care interesul pentru natura si potentialul sau intrinsec a fost reinnoit. Printre asa-numitele terapii complementare, aromaterapia este una dintre cele mai cunoscute si in crestere din lume. Valoarea sa terapeutica este tot mai apreciat de cercetatori si medici. 

Beneficii si contraindicatii ale aromoterapiei

Un parfum bun te face sa te simti bine. Prin perceptia mirosurilor, aromaterapia implica sfera emotiei, memoriei, sensibilitatii si a tuturor zonelor cognitive conexe, precum si a sistemului endocrin si imunitar.

Aromaterapia exploateaza proprietatile antiseptice, antitoxice, vindecatoare, antiparazitare, antireumatice, tonifiante si stimulante ale esentelor. Pe de alta parte, exista si contraindicatii pentru uleiuri. Fiind substante foarte puternice si concentrate, pot duce la reactii alergice, leziuni ale sistemului renal, efecte halucinante, convulsii, iritatii, roseata, mancarime, chiar soc.

Pentru cine sunt utile uleiurile esentiale?

Aromaterapia si uleiurile esentiale de pe dianagubas.com pot vindeca multe boli si simptome. Esentele sunt indicate in tratamentul tulburarilor pielii, ca dezinfectanti sau curatare pentru rani; in cazurile de infectii fungice, pentru arsuri si rani, deoarece acestea accelereaza vindecarea, ajuta la combaterea vergeturilor si tin la distanta multe insecte.

In ceea ce priveste sistemul circulator si osteoarticular, aromaterapia este capabila sa imbunatateasca circulatia si sa obtina o actiune de calmare a durerii. Esentele sunt indicate pentru a trata tusea, durerile de gat, racelile sau inflamatiile bronsice, cum ar fi astmul.

Unele uleiuri afecteaza ciclul menstrual, cantitatea si calitatea laptelui matern sau a organelor sexuale. Terapia principala este cea a masajului. 

Curiozitati despre aromoterapie

O caracteristica interesanta a uleiurilor esentiale pentru efectul lor asupra oamenilor si posibilele aplicatii este ca acestea sunt percepute ca mirositoare prin simtul mirosului. Aceasta activitate senzoriala este cea mai stimulata de uleiurile esentiale.

Spre deosebire de celelalte simturi, stimularile olfactive trec direct in cortexul cerebral, fara a fi filtrate de centrul receptor al talamusului.

Moleculele aromatice difuzate in aer ajung in partea superioara a cavitatilor nazale. Celulele olfactive, odata stimulate de moleculele aromatice, transforma stimulul chimic in impulsuri electrice care la randul lor stimuleaza centrele responsabile de miros. 

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply