Informatii generale despre psihiatrie si psihoterapie

Informatii generale despre psihiatrie si psihoterapie

Psihiatrul trateaza toate bolile psihice. El mai intai face un diagnostic din care este derivat un plan de tratament. Apoi psihiatrul coordoneaza etapele de tratament necesare.

Aceste etape de tratament vor include interviuri psihiatrice si in multe cazuri si tratamente medicamentoase, precum si intreaga gama de masuri psihiatrice sociale care implica alte grupuri profesionale (lucratori sociali, terapeuti ocupationali, personal de ingrijire medicala etc.), inclusiv tratamente de spital si masuri de reabilitare profesionala.

Psihoterapia in sens mai restrans, este cea mai potrivita forma de tratament, fie individuala, cat si pe langa de exemplu, tratament medicamentos, numai pentru o proportie mica din bolnavii mintali.

Psihiatrul care isi desfasoara activitatea intr-un cabinet de psihiatrie in Targu Mures, poate sfatui ce forma de terapie este indicata si, daca este necesar, poate indruma pacientul la un psihoterapeut medical sau psihologic.

De regula, psihiatrul are, de asemenea, pregatire pentru psihoterapie, dar de obicei nu va putea intreprinde singur tratament psihoterapeutic (de exemplu, din motive de capacitate).

Atunci cand se refera la asa-numita psihoterapie orientativa (adica conform recomandarilor companiilor de asigurari de sanatate), discutiile terapeutice cu psihoterapeutul au loc de obicei in fiecare saptamana cu sedinte de 50 de minute. Pe de alta parte, interviurile psihiatrice sunt semnificativ mai scurte si sunt posibile numai la intervale mai lungi.

Este foarte regretabil faptul ca psihiatria ca „medicament vorbind” este restransa considerabil in partea sa cea mai esentiala, si anume conversatia. De regula, conversatiile psihiatrice mai stranse trebuie deci limitate la situatii de criza.

Situatia este diferita in ceea ce priveste psihoterapia orientativa, care este platita intotdeauna pe sesiune, dar nu este potrivita si accesibila pentru toti pacientii sau pentru toate pozele clinice.

Ce inseamna psihoterapie?

Exista un numar mare de scoli psihoterapeutice cu concepte teoretice foarte diferite. Putine s-au dovedit stiintific ca eficiente in tratarea bolilor mintale. Scolile individuale difera foarte mult in abordarile lor de tratament, dar exista si asemanari majore. I

n fiecare terapie, sunt tratate conflicte si probleme importante pentru pacient, se dau explicatii pentru cauzele acestor probleme si se cauta noi modalitati de a face fata.

Implementarea practica a psihoterapiei este foarte diversa, poate fi facuta in ambulatoriu sau in regim intern, individual sau in grup. Durata terapiei este de asemenea foarte variabila.

Uneori, cateva sedinte individuale pot fi suficiente pentru a ameliora o afectiune strict definita, exista tratamente pentru pacienti care dureaza cateva saptamani in clinici specializate corespunzator, psihoterapia se poate extinde in regim ambulatoriu, dar si de mai multe luni la ani.

Eficacitatea ridicata a tratamentului psihoterapeutic a fost dovedita pentru un numar mare de boli mintale. Psihoterapia este eficienta ca tratament independent, dar de multe ori poate avea sens combinarea acesteia cu terapia medicamentoasa (de exemplu, pentru depresie).

In schimb, bolile care trebuie tratate in principal cu medicamente (de exemplu psihoze) pot fi sustinute in mod eficient si insotite de psihoterapie.

Utilizarea psihoterapiei este de obicei deosebit de promitatoare daca metoda folosita sau combinarea diferitelor metode alese sunt adaptate tocmai la problema de rezolvat. Laic este dificil sa stabileasca cu exactitate care este forma potrivita de terapie sau combinatie in cazuri individuale.

Consilierea unui psihiatru poate fi de ajutor aici, chiar daca nu poate efectua el insusi psihoterapia. Cu toate acestea, psihiatrul poate oferi adesea sprijin in gasirea unui terapeut adecvat.

La fel de importanta ca si forma terapiei este aceea ca „chimia” dintre dvs. si terapeut este corecta. Fii atent la vocea ta interioara. Daca va simtiti in mainile bune atunci cand vorbiti cu un terapeut, o conditie necesara pentru terapia de succes este indeplinita. Daca nu exista nicio relatie de incredere in primele cateva sedinte, ar trebui sa va vedeti un alt psihoterapeut.

O conditie necesara pentru orice psihoterapie este o stabilitate suficienta, dar si fiabilitatea si un anumit grad de motivatie pentru schimbare, astfel incat ideile obtinute pot fi puse in aplicare in viata de zi cu zi. Nu orice boala mentala poate fi tratata cu succes cu psihoterapie.

Cine conduce psihoterapia?

Spre deosebire de termenul de psihoterapie, titlul profesional de psihoterapeut este protejat de lege. Cine detine acest titlu este fie medic, fie psiholog calificat si a terminat o pregatire suplimentara extinsa, care a durat cativa ani dupa terminarea studiilor universitare.

In mod corespunzator, se face o distinctie intre psihoterapeutii medicali si psihologici (doar terapeutii pentru copii si adolescenti pot fi si educatori in profesia lor de baza).

Un psihiatru a studiat medicina si, dupa terminarea studiilor, a terminat cativa ani de pregatire de specialitate in psihiatrie. Aici, se obtin cunostinte speciale despre dezvoltarea si desfasurarea bolilor mintii si sufletului, precum si despre tratamentul acestora.

Pe langa pregatirea psihiatrica, neurologii, medicii de neurologie si medicii de neurologie si psihiatrie au finalizat si o pregatire de specialitate in neurologie. Daca a fost dobandita o calificare psihoterapeutica suplimentara, acest lucru este indicat de titlul suplimentar psihoterapie.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply