Intrebari frecvente legate despre drepturile omului

Intrebari-frecvente-legate-despre-drepturile-omuluiCel mai probabil, daca vi s-a facut o nedreptate, intentionati sa treceti pragul unui avocat Consultanta-cedo.ro, pentru a completa un formular CEDO, si pentru a va cauta dreptatea.

Inainte de a face acest lucru, ar fi bine sa cunoasteti cateva lucruri interesante cu privire la drepturile omului, asa ca va invitam sa le aflati in urmatoarele randuri.

De ce este importanta asistenta juridica?

Dreptul la asistenta juridica este in mod inerent legat de dreptul de acces la un avocat. Directiva privind accesul la un avocat prevede dreptul de acces la un avocat, dar ramane tacuta asupra a ceea ce se intampla daca acuzatul nu-si poate permite un avocat. Pentru persoanele care nu dispun de resurse sau care sunt private de libertate si nu cunosc un avocat, accesul la un avocat nu poate fi eficient decat daca statul ofera asistenta juridica pentru a asigura asistenta juridica.

Astfel, pentru ca dreptul la accesul la un avocat sa fie eficient si sa consolideze in continuare increderea reciproca in Uniunea Europeana pentru a asigura buna functionare a recunoasterii reciproce, asistenta juridica trebuie sa fie disponibila celor care au nevoie de ea.

Ce va face Directiva privind asistenta judiciara provizorie?

Directiva se concentreaza asupra celor doua aspecte cele mai presante pentru asigurarea accesului la un avocat. In primul rand, garanteaza asistenta juridica pentru accesul la un avocat atunci cand este cel mai necesar, sub forma “asistentei juridice provizorii”.

In primele etape ale procedurii, persoana suspectata sau acuzata este deosebit de vulnerabila, mai ales daca este privata de libertate. Accesul la un avocat in aceste etape este de o importanta primordiala pentru a proteja drepturile la proces echitabil, inclusiv dreptul de a nu se incrimina, asa cum se precizeaza in jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Articolul 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului prevede ca, de regula, suspectilor sau persoanelor acuzate li se acorda acces la asistenta juridica din momentul in care sunt luati in custodia politiei sau in arest preventiv si ca aceasta asistenta este acordata oficial in caz de nevoie fi. Nu ar trebui sa astepte accesul la un avocat pana cand cererea lor de asistenta juridica a fost procesata si evaluarea eligibilitatii acestora.

Prin urmare, directiva propusa prevede ca persoanele suspectate sau acuzate care sunt private de libertate au acces la asistenta juridica provizorie in aceste etape initiale ale procedurii si pana cand autoritatea competenta a luat o decizie finala cu privire la cererea de asistenta judiciara.

Este prevazut, de asemenea, dreptul statelor membre de a recupera costurile in cazul in care suspectul nu beneficiaza ulterior de asistenta juridica.

In al doilea rand, directiva se concentreaza asupra celor care fac obiectul procedurii mandatului european de arestare. Acesta urmareste rezolvarea problemei pe care suspectii in procedurile mandatului european de arestare nu au intotdeauna acces la sistemul de asistenta juridica.

Directiva privind accesul la un avocat prevede dreptul la o reprezentare juridica dubla in procedurile privind mandatul european de arestare, atat in ​​statele membre care pun in aplicare, cat si in cele emitente. Pentru a face acest lucru eficient, trebuie sa existe o garantie a accesului la asistenta juridica in cadrul procedurii mandatului european de arestare.

Cum vor imbunatati propunerile de functionare a mandatului european de arestare?

Propunerea privind asistenta judiciara provizorie urmareste ca procedura privind mandatul european de arestare sa fie identica cu cea a altor proceduri prin acordarea accesului la asistenta juridica, sub rezerva criteriilor stabilite in legislatia nationala.

Procedurile privind mandatul european de arestare nu sunt acoperite de Conventia Europeana a Drepturilor Omului si, prin urmare, este necesara o actiune speciala la nivelul UE pentru a asigura accesul la asistenta juridica, ceea ce face dreptul de a avea acces la un avocat in executant, Stat membru, o realitate.

Cum propunerile asigura respectarea corespunzatoare a principiului subsidiaritatii?

Pachetul a fost conceput astfel incat sa asigure un echilibru intre, pe de o parte, necesitatea de a asigura garantii personalizate pentru a asigura buna functionare a spatiului european de justitie si, pe de alta parte, necesitatea respectarea proportionalitatii si subsidiaritatii, tinand seama de climatul economic actual.

Acesta este motivul pentru care propunerile sunt limitate in scopul de a acoperi cele mai importante aspecte ale drepturilor:

  • se acopera doar anumite aspecte ale prezumtiei de nevinovatie;
  • in timp ce copiii sunt in general recunoscuti ca fiind “vulnerabili”, Recomandarea privind suspectii vulnerabili lasa statelor membre flexibilitate pentru a determina cine este “vulnerabil”;
  • directiva privind asistenta judiciara provizorie este limitata in timp si persoanelor private de libertate. In plus, acesta ofera statelor membre dreptul de a recupera costul, in cazul in care persoana nu beneficiaza de asistenta juridica;
  • intrucat recomandarea privind asistenta juridica lasa la latitudinea statelor membre sa decida cine se califica pentru asistenta juridica. Fiecare stat membru continua sa opereze sistemul de asistenta juridica si eligibilitatea, dar recomandarea stabileste factorii care trebuie luati in considerare in cadrul testului privind mijloacele (bazat pe situatia economica a unei persoane) pentru cei care aplica acest test, iar pentru merite (in functie de situatia individuala a unei persoane si de cazul specific) atunci cand un stat membru aplica un astfel de test.
Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

code