Oppo lanseaza zoom-ul optic 5x pentru smartphone-uri

Anul acesta la MWC (Mobile World Congress), cei de la Oppo au aratat un prototip de smartphone ce folosea un sistem dual camera, cu un zoom optic de pana la 5x (marire de 5 ori). Cauti piese telefoane la un pret bun? Intra pe TelefoaneGsm.ro.

Compania nu a dezvaluit detalii sau alte planuri de folosire a acestui sistem pe alte device-uri sau produse si nu au facut referire nici la costurile acestei implementari, dar este foarte posibil sa vedem telefoane mobile cu zoom real optic de pana la 5x, in viitorul apropiat.

Capabilitatile de imagine (foto / video) ale smartphone-urilor din ziua de astazi au evoluat foarte rapid. Inca de la aparitia primelor telefoane cu camera foto, producatorii de astfel de device-uri au inceput sa dezvolte si sa produca foarte rapid noi sisteme de lentile, noi senzori CMOS (sau de alte tipuri) si ISP-uri (procesoare de imagine), pentru a incerca sa imbunatateasca fotografiile executate cu aceste sisteme.

Pentru un timp, majoritatea producatorilor s-au limitat doar la a mari din cand in cand senzorul foto, urmand trend-ul marketingului de “mai multi megapixeli”, acest numar fiind mult mai usor de promovat si de explicat clientilor, decat calitatea generala a opticii implicate sau functiile ISP-urilor avansate.

Cu toate astea, s-au schimbat foarte multe lucruri in ultima perioada, pe masura ce producatorii majori de smartphone-uri au inceput sa investeasca in lentile high-end (de cele mai multe ori in parteneriat cu firme de renume ca Leica sau Carl Zeiss) si au inceput sa-si produca propriile ISP/SoC-uri pentru procesarea imaginilor foto.

Asadar, la MWC 2017, mai multi producatori de smartphone si-au aratat si au demonstrat noile capabilitati ale produselor lor, printre care si noii senzori foto. Am putut observa senzori duali (RGB+RGB sau RGB+IR – infrarorsu), care pot imbunatati substantial calitatea pozelor executate cu un telefon mobil.

Este foarte posibil sa se ajunga pana intr-acolo, incat sa nu mai putem face distinctia dintre o poza facuta cu un smartphone si una facuta cu un DSLR care costa peste 1000 de dolari. Cel mai probabil insa, pentru ca acest lucru sa se intample, vor mai trebui sa treaca cel putin cativa ani.

Unul dintre producatorii care si-au demonstrat produsele la MWC 2017 a fost si Oppo, compania alegand sa foloseasca 2 senzori pentru a construi un sistem de camera portabila (in cazul asta pentru smartphone), capabil de marire optica de pana la 5 ori (5x Zoom).

Zoom-ul optic nu este ceva nou pentru smartphone-uri, dar abordarea celor de la Oppo este un pic diferita fata de ceea ce am putut observa la alti producatori pana acum. Zoom-ul optic de pe device-ul celor de la Oppo, se bazeaza pe 2 senzori care lucreaza in comun:

  • Primul senzor este plasat in linie cu placa de baza (ca toti ceilalti senzori de pe smartphone-uri) si este echipat cu lentile de baza.
  • Al doilea senzor este plasat perpendicular pe placa de baza si este echipat cu un alt ansamblu optic (care dispune si de stabilizare a imaginii) plus zoom optic.
Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

code