Razboiul hibrizilor – Peugeot 208 FE vs. Toyota Yaris-R

Razboiul hibrizilor - Peugeot 208 FE vs. Toyota Yaris-RPe langa necesitatatea echiparii autovehiculelor corespunzator sezonului rece, cu cauciucuri iarna speciale, potrivite jantelor masinii noastre, ultimele luni ale acestui an au inceput sa aduca cu ele tot mai multe noutati in domeniul auto.

Daca in prima jumatate a anului ne-am putut desfata cu o serie de evenimente si prezentari automobilistice de genul salonului auto de la Geneva sau de tipul celui  de la Shanghai, ei bine ultima decada aduce cu ea opulenta salonului auto de la Frankfurt.

Pe langa fetele absolut superbe ce au imbunatatit imaginea salonului, conceptele prezentate la aceasta expozitie au facut deliciul privitorilor care, in mod inevitabil si-au imaginat minunatiile pe patru roti transpuse pe trasee dintre cele mai dificile, ulterior echiparii corespunzatoare cu cauciucuri iarna, potrivite sezonului rece.

Daca pe unele dintre aceste modele le cunosteam deja, fie sub forma unor concepte lansate timid la inceput de an, fie sub forma unor scurgeri de informatii pe internet, iata ca aici toate au prins contur, si dintre acestea am ales doua dintre automobilele care au atras in mod clar atentia oricarui privitor. Este vorba despre doua masini hibrid, si anume despre noul Peugeot 208 Hybrid FE si de conceptul Toyota Yaris Hybrid-R.

Modelul Peugeot 208 Hybrid FE are la baza un sistem hibrid si este dotat cu un motor pe benzina, ceea ce conduce la un consum foarte redus de carburant. Practic, acesta a fost si scopul pentru care denumirea sa include prescurtarea FE, ceea ce s-ar traduce prin notatia „Fuel Economy and Fun&Efficiency” (economie de combustibil, distractie si eficienta).

Structura de policarbonat si fibre compozite au reusit sa reduca in mod considerabil greutatea modelului, acest lucru adaugandu-se la o forma aerodinamica senzationala, imbunatatita fata de celelalte modele de automobile ale francezilor de la Peugeut cu 25 %. Modelul promite ca accelerarea (0-100 km/h) se va face in aproximativ 8 secunde si ca emisiile de CO2 sunt proportionale cu consumul eficient de combustibil, acestea nedepasind valoarea de 49 g/ km.

Pugeot a avut de infruntat nume grele din industria automobilistica, unul dintre acestea fiind chiar Toyota. Mongolii au prezentat tot un model hibrid, si anume conceptul Toyota Yaris Hybrid-R. Despre acesta s-au stiut cateva lucruri dinainte de aparitia sa propriu-zisa, insa iata ca acum am avut ocazia sa il putem vedea cu proprii ochi.

Puterea acestei masini destul de reduse ca dimensiune este de 420 CP, alocati unui sistem de tractiune integrala. Acesti 420 CP sunt de fapt rezultatul unui propulsor pe benzina de 1,6 l, care dezvolta aproximativ 300 CP ce sunt distribuiti partii frontale a masinii, in speta rotilor din fata. Pentru spate, japonezii au adoptat un sistem electric, un motor ce dezvolta 60 CP, pentru fiecare roata in parte.

Masina poate fi condusa in doua moduri, road si track, adica adaptata odata pentru modul sosea, sau pentru un adevarat circuit. Pentru modul track, motoarele care suplimenteaza partea din spate a masinii pot ajunge lejer la valoarea de 120 CP, mentinandu-se la aceasta valoare pret de cateva secunde. Acest lucru poate fi benefic mai ales in cazul accelerarilor, acestea conferind un plus de putere si viteza autovehiculului.

Toyota Yaris Hybrid-R pleaca de la modelul conventional de Toyota Yaris cu trei usi, insa beneficiaza si de cateva modificari la nivel de aspect exterior, prin farurile noi si spoilerele vizibil  modificate.

Nu stim cine va castiga “razboiul” hibrizilor, insa stim clar faptul ca tehnologia continua sa avanseze. Ca noutatile nu ezita sa apara si ca specialistii si tehnicienii nu mai au bariere in ceea ce priveste inovatia. In mod cert vom vedea curand si in Romania astfel de masini, si ne vom arata in mod cert curiosi spre a le proba.

Pentru aceasta, www.anvelomag.com ne sta tuturor la dispozitie cu cauciucurile si accesoriile destinate echiparii autovehiculelor, asigurand si anumite facilitati in cazul echiparii complete.

Alte stiri actuale :

1. Aplicaţia zilei – trafic auto
2. RETROSPECTIVA 2013: Luna martie în lumea auto
3. Dongfeng investeşte 4 miliarde de euro în PSA Peugeot Citroen
4. General Motors va închide fabricile din Australia, până în 2017
5. MINI ALL4 Racing, pregătit pentru Raliul Dakar 2014
6. Noul Jaguar F-TYPE Coupé vine în România în mai 2014

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply