Tot ce trebuie sa stii despre istoria diamantelor

O pietricica gasita de un copil pe malul raului Orange din Africa de Sud in 1866 si identificata ca fiind diamant de 21 de carate a fost primul pas in deschiderea campurilor de extractie din regiune care au devenit cea mai mare zona cu diamante din lume.

Febra diamantului din nisipul raurilor Orange si Vaal a crescut in 1870 si 1871, dupa descoperirea minelor uscate din apropierea orasului Kimberley. Acestea erau zone aproape circulare de lut galben unde s-au gasit pietre pretioase.

Cand minerii au sapat in lut, numit uneori pamant galben, au gasit o roca tare si albastra, care s-a dovedit a fi utila. Acest pamant albastru, identificat ca kimberlit (varietate de peridotite), este materialul primar din care se formeaza pamant galben prin intemperii.

Datorita mineritului, s-a descoperit ca zonele circulare de pamant galben si albastru au fostĀ  kimberlite (de origine vulcanica probabil), care patrund in jos la o distanta nedeterminata.

Tuburi similare, nu toate continand diamant, au fost gasite in alte locuri din Africa de Sud. Depozitele de diamant, in cea mai mare parte aluvionare, s-au gasit in alte parti ale Africii, cum ar fi Tanzania, Zaire, Ghana si Sierra Leone.

In partea de vest a Africii de Sud, nave speciale extrag diamante de pe fundul marii. Ulterior, fosta URSS a fost inclusa printre producatorii mari de diamante.

In prezent exista depozite de diamante in multe locuri de pe Pamant: Africa si Siberia sunt printre cele mai favorizate. Principalele tari care furnizeaza diamante sunt Australia, Zaire si Botswana.

In spate urmata de Africa de Sud si Rusia, impreuna cu Namibia, Angola, Brazilia (minele din Brazilia au subliniatĀ  productia de gloante si de carbon), Guayana, Venezuela, Guineea, Sierra Leone, Liberia, Coasta de Fildes, Ghana, Republica Centrafricana, Tanzania, China, Indonezia si India (productia actuala este limitata la cantitati mici extrase din paturile conglomerate si un horn de kimberlit).

Mineritul conventional

O mina diamante este compus din kimberlite sau pamant albastru. Se foloseste un ghid de cumparare diamante pentru valorificare. Initial, kimberitul este extras din suprafata cosurilor de fum, in prima faza de exploatare a minelor de suprafata numita “cer deschis”.

In cea de-a doua faza, fantanile sunt facute pe pamant, pe marginea cosurilor, iar tunelurile sunt construite spre cele mai profunde parti ale acestora.

Dupa ce pamantul albastru este adus la suprafata, acesta trece printr-un proces de recuperare lung si complicat, in care minereul este zdrobit si spalat pana cand ramane doar un concentrat rezidual care contine diamantele.

Acestea sunt separate de minerale prin tabele lubrifiate sau intr-un separator de raze X si sunt selectate in functie de forma, calitatea, culoarea si marimea acestora.

In total, mai mult de treizeci de tone de kimberlila sunt necesare pentru a produce un carat de diamant lustruit. Un carat este de 0,2 grame sau 142 carate per uncie, sau 28,35 grame.

In minele aluvionare, diamantele sunt exploatate in albia raurilor sau pe plaje. Pentru a extrage diamante de pe plaje, mai intai trebuie sa construiesti un perete care sa tina valurile.

Apoi, mai mult de 25 de metri de nisip sunt indepartate pana cand ajung la piatra de jos. Odata ce acest lucru este atins, excavatoarele curata cu perii si se colecteaza diamante din crapaturi cu mana.

 

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

code