Tot ce trebuie sa stiti despre ecografiile abdominale

Tot ce trebuie sa stiti despre ecografiile abdominale
Ati fost vreodata la medic datorita faptului ca v-ati confruntat cu dureri abdominale, iar acesta v-a recomandat sa treceti pragul unei clinici medicale pentru o ecografie abdominala in Cluj?

Daca raspunsul este da, inainte de a merge intr-o clinica medicala in vederea unei ecografii abdominale, iata cateva dintre cele mai importante informatii care va pot fi de folos in ceea ce priveste o asemenea procedura.

Ce este ecografia abdominala?

O ecografie abdominala este un test sigur si nedureros, care foloseste unde sonore pentru a obtine imagini din interiorul zonei abdominale.

In timpul examinarii, o masina cu ultrasunete trimite unde sonore in zona abdominala, care vor crea imagini, iar imaginile din zona abdominala vor fi inregistrate pe un computer.

Imaginile alb-negru care apar in timpul ecografiei abdominale, arata structurile interne ale abdomenului, iar aici amintim apendicele, intestinele, ficatul, vezica biliara, pancreasul, splina, rinichii si vezica urinara.

O ecografie completa a abdomenului evalueaza toate organele abdominale. O ecografie limitata a abdomenului evalueaza unul sau mai multe organe, dar nu toate.

De ce se face ecografia abdominala?

Medicii indruma pacientii spre o ecografie abdominala atunci cand sunt preocupati de simptome precum dureri abdominale, varsaturi repetate, teste anormale ale functiei hepatice sau renale sau o burta umflata.

Testele cu ultrasunete abdominale pot arata dimensiunea organelor abdominale si pot ajuta la evaluarea ranilor sau a bolilor organelor abdominale.

Problemele care pot fi descoperite in urma unei ecografii abdominale sunt urmatoarele:

  • apendicita (inflamatia apendicelui);
  • stenoza pilorica (ingustarea partii inferioare a stomacului, motiv datorita caruia se blocheaza trecerea alimentelor de la stomac spre intestine);
  • pietre in rinichi sau vezica biliara;
  • mase abdominale, cum ar fi abcesele, chisturile sau tumorile;
  • lichid anormal in abdomen.

Ecografiile abdominale pot fi utilizate pentru a ghida proceduri, cum ar fi acul in timpul biopsiilor, sau insertia cateterului (pentru a ajuta la asigurarea plasarii precise a acului sau a cateterului). Ecografiile abdominale sunt de asemenea folosite pentru a monitoriza cresterea si dezvoltarea unui bebelus in uter in timpul sarcinii.

Pregatire inainte de ecografia abdominala

In cazuri de rutina, pot fi necesare unele pregatiri inainte de o ecografie abdominala, iar medicul poate solicita ca pacientul sa nu manance sau sa nu bea nimic timp de cateva ore inainte de test. In situatii de urgenta, cu toate acestea, o ecografie abdominala poate fi efectuata fara pregatire.

La ce sa va asteptati de la ecografia abdominala

Ecografia abdominala este nedureroasa. Se poate simti o usoara presiune asupra zonei abdominale, deoarece transductorul este deplasat peste corp, iar gelul se poate simti umed sau rece.

Pacientul trebuie sa stea nemiscat in timpul procedurii, astfel incat undele sonore sa poata ajunge in zona in mod eficient. Tehnicianul poate cere ca pacientul sa se intinda in diferite pozitii sau sa-si tina respiratia scurt.

Obtinerea rezultatelor

Un radiolog (un medic specializat in citirea si interpretarea imaginilor cu raze X si cu ultrasunete) va interpreta rezultatele ecografiei si apoi va furniza informatiile medicului care a solicitat ecografia. Acesta va examina rezultatele. Daca rezultatele testului par anormale, medicul poate comanda alte teste.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply